GenelKıbrısManşetSağlık

Bengihan: Bu hangi mantıkla alınan bir karardır? Vebalini kim taşıyacak?

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Acil Durum (Pandemi) Hastanesi‘nin “Üroloji ve Göz Servisi” olarak kullanıldığını, Covid-19 hastalarının ise diğer hastalarla aynı ortamda eski hem Acil Servis hem de bina içinde ayrılan bir bölümde tedavi edilmeye çalışıldığını anlattı

Bengihan: Hastane tamamen amacı dışında kullanılıyor

Konuyla ilgili Özgür Gazete‘ye açıklamalarda bulunan Bengihan, Covid-19 pandemisinin ilk dönemlerinde, yasalara uygun hareket edilmediği ve ihalesiz şekilde yapıldığı için büyük tartışmalara neden Acil Durum (Pandemi) Hastanesi’nin kuruluş amacının Covid-19 hastalarının tespit ve tedavi süreci olduğunu anımsattı.

Bengihan, “Hastanenin kuruluş amacı bellidir. Covid-19 hastalarının tetkik ve tedavi süreçlerinin, diğer hastaları ve sağlık sistemini riske atmadan sürdürmek ve pandemiyi kontrol altında tutmaktır. Ancak şu an bu hastane tamamen amacı dışında, büyük risklere gebe olarak ‘Üroloji ve Göz servisi’ olarak kullanılıyor’ dedi.

“Bu hangi mantıkla alınan bir karardır?”

Pandemiyle mücadele adı altında geçtiğimiz dönem tam 285 mevsimlik işçinin istihdam edildiğini de hatırlatan Bengihan, Covid-19 salgınının son dönemlerde hız kazandığını ve her gün yüzlerce yeni vakanın raporlandığını belirtti.

Acil Durum (Pandemi) Hastanesi’nin şu an işlevsiz hale getirilmesinden dolayı, Covid-19 hastalarının Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi  Acil Servisi’ne yönlendirildiğini, binadaki eski Nöroloji servisinin de “Covid-19 servisine” dönüştürüldüğünü anlatan Bengihan, “Bu hangi mantıkla alınan bir karardır?” diye sordu.

“Covid-19 olan ve olmayan herkes aynı ortamda tedavi görüyor”

Covid-19 hastalarının Acil Servis’te diğer hastalarla birlikte sıra beklediğini, muayene olduğunu ve tedavi gördüğünü anlatan Bengihan, bunun sağlık çalışanlarına virüs bulaşması ve ülkedeki salgının kontrolden çıkması noktasında büyük bir ihmalkârlık olduğunu savundu.

Bengihan, “Covid-19 olan ve olmayan herkes aynı ortamda tedavi görüyor. Sağlık çalışanları ve sağlık sistemi de riske atılıyor. Bu kararı anlayabilmek gerçekten mümkün değil. Çok ciddi sıkıntılar yaşamış bir toplum olarak hiçbir şeyden ders almadığımızın göstergesidir bu” dedi.

“Yapılan hem büyük bir yanlış ve hata hem de suçtur”

Acil Durum (Pandemi) Hastanesi’nin kuruluş amacının, alt yapısının ve teknik donanımının da tamamen salgın hastalıklara göre yapıldığını hatırlatan Bengihan, bu sorumsuzluk sebebiyle hali hazırda zaten yeterli olmayan sağlık sisteminin yine bir krize girebileceğini, bulaşın artabileceğini ve bunun sorumlusunun da başta Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı olmak üzere tüm hükümet edenler olacağını belirtti.

Bengihan, “Pandemi için yapılmış hastane dururken, burayı Üroloji ve Göz Servisi’ne çevirmek hangi aklın ürünüyse, Covid-19 olmayan insanları Covid-19 olan hastalarla aynı ortama sokmak da aynı aklın ürünüdür. Yapılan hem büyük bir yanlış ve hata hem de suçtur. Bir an önce Acil Durum Hastanesi’nin amacına uygun olarak kullanılmaya başlanmasını ve bu sorumsuzluğun son bulmasını talep ediyor. Aksi halde yaşanacakların vebalini kimse ödeyemeyecektir” dedi.











Başa dön tuşu