GenelKıbrısSağlıkSürmanşet

KTTB: Halkımızı her türlü tıbbi işlem için hekimlerine başvurmaları, sağlıklarını tehlikeye atmamaları konusunda uyarıyoruz

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) son dönemde ülke çapında gündem oluşturan “hekim olmayan kişilerin dolgu, botoks vb. gibi estetik müdahaleler yapıp halk sağlığını tehlikeye atması” ve bunun insan sağlığı bakımından sakıncaları üzerine bir bildiri yayınladı

KTTB: Ülkemizde doktorların meslek icra kurullrı yasayla belirlenip sınırlanmıştır

KTTB Yönetim Kurulu tarafından yapılan azılı açıklamada; “Ülkemizde tıp doktorlarının meslek icra kuralları ve şartları Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği yasası ile düzenlenmiş olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları dâhilinde hiçbir hekim, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne üye olmadan, ücretli veya ücret almaksızın hekimlik mesleğini uygulayamaz” sözlerine yer verilirken, yine aynı yasanın tıbbi işlem ve uygulamaların tıp doktoru olmayan kişilerce yapılması, tıp doktoru olmayan kişilerin doktormuş gibi izlenim vermesi veya öyle davranmasını yasakladığını ve cezaya tabii tuttuğu aktarıldı.

KTTB, bahse konu yasanın 30. maddesini şu şeklide paylaştı:

“Tıbbi işlemler hekim tarafından yapılmalıdır”

Son dönemlerde ülke çapında tıp doktoru olmayan kişilerce çeşitli tıbbi-cerrahi estetik işlemler gerçekleştirildiğine değinen Yönetim Kurulu; “Dolgu, botoks, ip askı, yüz germe, saç ekimi vb. işlemler tıbbi işlemlerdir ve sadece hekimler tarafından ve sağlık kuruluşları çatısı altında yapılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki her türlü tıbbi işlemde hastanın kendi kişisel özelliklerinden kaynaklanan çeşitli alerjik reaksiyonlar gibi komplikasyonlar gelişebilmekte ve hekimler tarafından müdahale ve yakın takip gerekebilmektedir” dedi.

Açıklamada; sağlık kuruluşları dışında profesyonel ve ehil olmayan kişilerce yapılan bu uygulamaların halk sağlığı açısından sakıncalı olduğu ve halkın bu tür girişimlere itibar etmeyip bu durumu gerekli mercilere ihbar etmesinin önemine değinildi.

Son zamanlarda yurtdışında tıp doktoru ünvanına sahip ancak KTTB‘ne üyeliği veya muayene izni olmadan ülkede günübirlik hasta muayenesi, tıbbi müdahale yapmaya kalkışan hekimler bulunduğuna da değinen Yönetim Kurulu, halkı bu hekimlere yönlendiren simsarlara karşı uyarıp; bu ve bunun gibi hasta simsarlarının insan sağlığını tehlikeye atmaktan ve ülkenin hekimlerini karalamaktan çekinmeden maddi çıkar sağlama peşinde olduklarını hatırlattı.

Açıklama; “Geçtiğimiz gün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan şikayet doğrultusunda Girne Polis Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği operasyonla ortaya çıkartılan ve hekim olmayan kişilerce birçok insanımıza yapılan botoks ve dolgu uygulamalarının izinsiz/ruhsatsız bir güzellik salonunda gerçekleşmiş olması da bu tehlikenin büyüklüğünü ortaya koymuştur. Halkımızı kendi sağlıklarını tehlikeye atmamaları, her türlü tıbbi- cerrahi işlem ve uygulama için hekimlerine başvurmaları konusunda bir kere daha uyarır konunun yakın takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” şeklinde devam etti.











Başa dön tuşu