GenelKıbrısManşet

Bengihan: ‘Vay abi bizi işimizden etme’ demeyin çünkü sizin devlete girişiniz haksızcadır

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Bakanlık ve kamu dairelerine partizanca istihdam edilen kişilerin sayısını açıklayarak, sınav kazanan gençlerin neden istihdam edilmediğini sordu ve Anayasa’ya aykırı tüm bu istihdamları mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı

Bengihan: Sadece 38 kişi Başbakanlığa, 33 kişi diğer yerlere partizanca istihdam edildi

Bengihan, sendika üyeleriyle birlikte bu sabah Başbakanlık önünde “partizanca istihdamları protesto etmek” için toplandıkları sırada yaptığı açıklamada, Başbakanlığa Temmuz ayında 17, Ağustos ayında 1, Eylül ayında 20 ve toplamda sadece Başbakanlığa 3 ayda 38 kişinin partizanca fırsat eşitliğine aykırı olarak istihdam edildiğini belirtti.

Bengihan, “Ulaştırma Bakanlığı’na Ağustos ayında 6 kişi, Turizm Bakanlığı’na 13 kişi, Çalışma Bakanlığı’na 1, Sağlık Bakanlığı’na 1, Maliye Bakanlığı’na 1, Sivil Savunma’ya 3 kişi ve Cumhurbaşkanlığı’na 8 kişi partizanca fırsat eşitliğine aykırı istihdam edilmiştir” dedi.

“Bunlar, bu ülkenin gençlerine geleceğini çalarak ihanet ediyor”

Bu rakamların sadece “geçici işçi” adı altında olanlar olduğunu, sözleşmeli istihdam edilenleri henüz açıklamadıklarını belirten Bengihan, bunları da sırayla açıklayacaklarını, taşeron firma adı altında istihdam edilenlerin, mevsimlik işçi adı altında istihdam edilenlerin de ayrı listeleneceğini kaydetti.

Bengihan, “Bazı kurumların ve bazı idarelerin yani kamuya bağlı olmayan ve özel şirketler tarafından veya özel şahıslar tarafından da maaşı ödenerek kamu kurumlarına istihdam edilenler var. Bunu da; Anayasamız asil ve sürekli görevlerin kamu görevlisi eliyle yürütüldüğünü amir hükümle düzenlemiş olmasına rağmen, Başbakanlık ve onun Bakanlar Kurulu yapıyor. Bunlar, bu ülkenin gençlerine geleceğini çalarak ihanet ediyor. Bu ülkenin gençlerinin ülkesine bağlılığını inancını dinamitliyor” ifadelerini kullanıyor.

“Vay size de bataydı da rahatsız olaydınız”

Meclis Başkanı Zorlu Töre‘nin, Ulusal Birlik Partili (UBP) babası eski Milletvekili Aytaç Çaluda‘nın torpiliyle Meclis Özel Kalemi yapılan Mustafa Çaluda olayını eleştirenlere; “Size ne battı?” açıklamasını hatırlatan Bengihan, “Vay Zorlu Töre vay, bu ne batmış, bize batan şu; Bu ülkenin gençlerinin geleceğine, çocuklarının devlete olan inancına, demokrasiye olan bağlılığına ve bu ülkenin adaletine yarattığınız bu haksızlık battı” dedi.

“Vay size de bataydı da rahatsız olaydınız” diyen Bengihan, hükümetin sadece kendi partililerini ve akrabalarını işe alarak, gençlerin önünü kapattıklarını, onların ülkeden göç etmesinin önünü açtıklarını vurguladı.

Bengihan, “Vay siz göç edeydiniz de kurtulurduk elinizden. Çocuklarımızın ne suçu var, yazıklar olsun sizlere, bu kurduğunuz düzene. Utanmadan bunu sorgulayanları, eleştirenleri ‘Ne battı diyecek bu ülkenin Meclis Başkanı. Başkana bakın da ona göre düşünün” dedi.

“475 çocuğumuz başarılı olmuşken siz kendi partililerinizi atayacaksınız öyle mi?”

Bengihan şöyle devam etti;

“Bizler şunu açıkça ifade etmek isteriz; Kamu Hizmeti Komisyonu’nda (KHK) 16 Ekim’de ‘kitabet sınavı’ yapıldı ve 3 kişilik bu münhale 715 çocuğumuz başvurdu ve çalışarak, dirsek çürüterek, alın teri dökerek sınava girdi. 475 kişi başarılı oldu.

Ve siz buraya kendi partililerinizi atayacaksınız öyle mi? Kurumlarımız babanızdan miras kalmadı size. İşte bu sınavı geçen 475 gencin nefesi sizin ensenizdedir.

“Geçici işçi adı altında üniversite mezunlarını istihdam edip memur görevi yaptırıyorlar”

Başbakanlığa bağlı Personel Dairesi sana da söylüyoruz; Senin görevin devlette kamu alanıyla ilgili istihdam edilenlerin görevini incelemek, kamu görevlisi olmayanları kamu görevi yapıyorsa tespit etmektir. Sizin tek göreviniz, kim geç geldi kim erken ayrıldı değildir.

Personel Dairesi incelesin bakalım, kamu görevlisi olmayanlar işliyor bu devlette. Kamu görevlisi olmayan, taşeron ve geçici işçi adı altında üniversite mezunlarını istihdam edip memur görevi yaptırıyorlar.

Diğer taraftan 3 kişilik münhale 715 kişi başvuracak, 475 kişi sınavı geçecek ve bekleyecek ama siz kendi partililerinizi atayacaksınız.

“Yeterlilik belgesi var, diploması var, sınavı da geçmiş, niye almıyorsunuz bu gençlerden?”

Personel Dairesi’nin 100’e yakın boş münhal yeri var, doldurmayın geçici işçiyi ve yandaşlarınızı, sınav geçen gençleri alın.

Yeterlilik belgesi var, diploması var, sınavı geçmiş, başarı listesine girmiş, niye almıyorsunuz bu gençlerden?

Çünkü seçime az kaldı, söz verdikleriniz var.

Bu 475 kişi içinden başarı sırasında göre istihdam yapın. İhtiyaçlı olan neresi varsa, oralara bu sınavı geçenleri istihdam edin.

Talebimiz budur; sadece eleştiri değil öneri de yapıyoruz.

” ‘Vay abi bizi işimizden etme’ demeyin çünkü sizin devlete giriş şekliniz haksızcadır”

Kamu Görevlileri Yasası’na ve Anayasa’mıza aykırı istihdam edilenlere de sesleniyorum; Biz idarenin yaptığı her aykırılığı dava edeceğiz. Fırsat eşitliğine aykırı, partizanca, Anayasa’ya aykırı yapılan istihdamları mahkemeye taşıyacağız.

Sonra bizi arayıp ‘Vay abi bizi işimizden etme’ demeyin çünkü sizin devlete giriş şekliniz diğer gençlerimizden farklı olarak, ayrıcalıklı ve haksızcadır.

Bunu yaratan siyasetçileri de İyi İdare Yasası’na göre dava edeceğiz. Daire Müdürleri size de sesleniyoruz; kamu görevlisi olarak kimlerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacakları belliyken, bunun dışında kendi dairelerinde çalıştırdıklarınız varsa, sizi de dava edeceğiz.

Yapılacak olan bütün istihdamları, hangi Bakanlık ve kurumdaysa önce deşifre edip, sonra dava açacağız”











Başa dön tuşu