EkonomiInstagramKıbrısManşet

Yarkıner’den Kıb-tek Yönetim Kurulu’na; “Hangi işiniz kamu yararınadır?”

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu’na 13 maddelik soru listesi yöneltti ve “Bunlardan hangisini kamu yararı diye yaptınız?” diye sordu

Yarkıner’den Kıb-tek Yönetim Kurulu’na; “Hangi işiniz kamu yararınadır?”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, Kıb-tek Yönetim Kurulu’na seslenerek, “El-sen’in eleştirilerinde haksız olduğunu açıkladınız. Buna MMO olarak sessiz kalamazdık” dedi.

Yarkıner, “Gelin kamuoyu önünde yaptığınız işlerin ülke yararına olup olmadığını belgelerle tartışalım” diyerek Kıb-tek Yönetim Kurulu’na 13 maddede şu sorular yöneltti;

Aşağıdakilerden hangi işiniz kamu yararınadır;

1- Kalecik III Sözleşmesi usulsüz olarak siz imzaladınız. Peki bu sözleşmeyi hanginiz veya kim hazırladı?

2- Kalecik III Sözleşmesi’ndeki kapasitenin yüzde kaçından istifade ediyorsunuz? Bu abartılı kira kapasitesini kim belirledi?

3- Alım garantisini kim tespit etti, kimden rapor aldınız?

4- Kalecik III Sözleşmesi usulü yasal mı? Değilse yargıya geliniz, süreci geciktirmeyiniz.

5- Kalecik III Sözleşmesi’nin yasal şartlara uygun olduğuna dair hukuki görüş aldınız mı?

6- İTA Amiri görevi hanginize aittir?

7- Yıllardır bekleyen hangi konuyu çözdünüz? Ana mili kırık olan makinanın tamirini yaptınız mı? Kaça yaptınız? Parasını kim ödedi? Eğer sigorta ödemediyse o para hepinize haramdır.

8- Santrallerin bakımını yaptınız da ne oldu? AKSA’ya daha az para mı ödeyeceksiniz? Bakım yaptıysanız makinaların hizmete amade oranını ve üretim kapasitesindeki artışı da yazınız ki herkes görsün.

9- Santrallerin bakımını ne zaman yaptınız? Geciken bakımların verdiği zararın hesabını kime soracağız?

10- Evsafına uygun olmayan yakıt kullanımı sonucu hasar onarım maliyeti ne kadardı? Kim ödedi Sorumlusundan talep ettiniz mi?

11- Arz güvenliğini sağlamışsınız diye iddia ediyorsunuz? Sizce arz güvenliği ne demektir? Arz güvenliği, ihtiyaç duyulan enerjinin; ihtiyaç duyulduğu yerde ve zamanında en ekonomik, en yüksek verimlilikte ve çevreye en uyumlu teknoloji ile sağlanmasıdır. Siz ihtiyaç duyulan enerjinin üretimi için gerekli olan yakıtı iki misli fiyata, ihtiyaç duyulan kapasiteyi de abartılı olarak tespit ederek, onlarca misli kira bedeli ile tedarik ediyorsunuz. Bu nedenle “arz güvenliği ” ifadesinin anlamına bile vakıf değilsiniz. Peki 24 yıllık tadilatlı, düşük kapasiteli santralin kurum tarafından teslim alınmaması konusunda görüş veren El-sen’den neden rahatsızsınız?

12- Kıb-tek Kıbrıs Türk halkının malıdır diyorsunuz ya; Kıb-tek’e tahsis edilen 100 bin metrekare araziyi kime, hangi şeffaf usullerle, hangi kamusal yarar ile peşkeş çektiniz? Bunu da yaptınız ya gırtlağınıza kadar Kıbrıs Türk halkına zarar verdiniz. Hangi yasal yetki ile Kıb-tek arazisini peşkeş çektiniz? Bunun için protokol imzaladınız mı? Protokolda kimlerin imzası var ?

13- Hangi kısa ve uzun vade planınız var ve bu planı nasıl gerçeklestireceksiniz? Paylaşınız ki yeni peşkeşlerinize hazır olalım.











Başa dön tuşu