KıbrısManşetSağlık

“Kararınızda ısrar ettiğinizi görmekteyiz, UYARIYORUZ; YAPMAYIN”

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES) ve Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-iş), Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra‘ya seslenerek, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği‘nin, Acil Durum Hastanesi‘ne taşınmasıyla halinde hukuki ve sendikal mücadele başlatacaklarını duyurdu

“Kararınızda ısrar ettiğinizi görmekteyiz”

Ortak yazılı açıklama yapan sendikalar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin, Acil Durum Hastanesi’ne taşınmasıyla ilgili riskleri bir kez daha vurgulayarak Bakan Altuğra’ya seslendi.

Tıp-iş’in talebiyle 30/09/2022 tarihinde Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Anestezi ve Reanimasyon Kliniği uzmanlarının katılımı ile “Kadın Doğum Kliniğinin Acil Durum Hastanesi’ne taşınması” konusunun tartışıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Toplantıda her iki kliniğin uzmanlarının taşınma sonrası ortaya çıkacak olumsuzlukları anlatmış olmalarına rağmen kararınızda ısrar ettiğinizi görmekteyiz.
Her iki klinik uzmanlarının teknik ve bilimsel itirazlarında taşınmanın hasta güvenliğini ciddi olarak tehlikeye atacağı belirtilmektedir” denildi.

“Taşınma ile ilgili adım atmanız halinde hukuki ve sendikal mücadele kararı almıştır”

Sendika’nın Bakan Altuğra’ya yaptığı dilekçe ve çağrının devamı şöyle;

“Sendikalarımız böylesine hayati bir konuda ilgili kliniklerle uzlaşı sağlamadan taşınma ile ilgili adım atmanız halinde hukuki ve sendikal mücadele kararı almıştır.

Bu çerçevede Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin taşınması ile ilgili adım atmanız halinde ikinci bir uyarı verilmeden Anestezi ve Reanmimasyon Kliniği ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerinde Acil Hizmetler dışında tüm hizmetler durdurulacaktır. Her iki klinik Acil Hizmetleri Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastahanesi’nde vermeye devam edilecektir.

Sendikalarımız sizi dayatma yerine uzlaşma yönünde adım atmaya ve eylemlerden ortaya çıkacak olumsuzlar için önlem almaya davet eder”

“Riskli gebeliklerin doğum ve ameliyatları için sevk edildiği tek yer burasıdır”

Sendikalar, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin, Acil Durum Hastanesi’ne taşınmasıyla ilgili riskleri de şöyle sıraladı;

1.Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi, KKTC’deki tek 3.basamak sağlık hizmeti veren Kadın Doğum Servisi’dir.

Yani KKTC sınırları içerisindeki tüm özel klinikler, özel hastaneler, Mağusa Devlet Hastanesi, Girne Devlet Hastanesi, Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nde görülen bütün riskli gebeliklerin doğum ve ameliyatları için sevk edildiği yer KKTC’deki tek üçüncü basamak merkez olan Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi’dir.

Bu gebelerde büyük miktarda kan kayıpları, çok kısa sürede olup anne ve bebek ölümüne yol açabileceğinden, diğer özel ve devlet hastanelerinin alt yapısı bu tür hastaların tedavi ve takibinde yetersiz kaldığından hastalar Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edilir. KKTC’deki tek 3. Basamaktır.

Şiddetli kanama ile mücadele edilen durumlarda (bunlar kadın doğumda çok sıktır.) veya EKLAMPSİ/HELLP Sendromu gibi beyin dahil tüm vücutta aynı anda görülen ve hastayı dakikalar içerisinde kan kaybından ölüme getirebilecek durumlarda bu tablo ile mücadele 3. Basamak hastanelerin dışında mümkün değildir. Aksi taktirde er ya da geç istenmeyen kayıplarla karşılaşmak kaçınılmazdır.

“Olması gereken şartların hiçbiri Acil Durum Hastanesi’nde mevcut değildir”

3. basamak hastanelerde 24 saat kesintisiz olarak;

  • Anestezi uzmanı ve teknisyeni
  • Ameliyathane hemşire ekibi
  • Radyoloji uzmanı
  • Laboratuvar hizmetleri
  • Yoğun bakım ünitesi ( yatak, laboratuvar, hemşire ekibi, doktor)
  • Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Dahiliye, Çocuk Hastalıkları, Beyin Cerrahisi, Ortopedi, Kardiyoloji, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Göğüs Hastalıkları, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz & Baş ve Boyun Cerrahisi, Kalp Damar Cerrahisi, Üroloji uzmanları olmalıdır.

Bu multidisipliner çalışmanın gereğidir. Yani aynı hastanın tedavisinde gerektiği anda tüm bu branşlar tedavi ve ameliyata dahil olabilmelidir.

“Anne ve bebek hayatını tehlikeye düşürecek”

3. basamak hastane için olması gereken şartların hiçbiri Acil Durum Hastanesi’nde mevcut değildir. Dolayısı ile Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi’nin Acil Durum Hastanesi’ne taşınması durumunda KKTC’nin tek 3. basamak hizmet veren Kadın Doğum Servisi lağvedilecek ve 2. basamak seviyesine indirgenecektir.

Yani KKTC’deki tüm özel hastaneler, Cengiz Topel Hastanesi, Girne Devlet Hastanesi ve Mağusa Devlet Hastanesi’nden bir farkı kalmayacaktır. Anne ve bebek hayatını tehlikeye düşürecek bu durumda hekimlerin anne ve bebek sağlığını riske ederek, kelle koltukta ameliyat yapmasını doğru buluyor musunuz?

Bu uygulama Yakın Doğu Üniversite Hastanesi’ne sevklerin önünü açmayacak mı? Dolayısıyla masrafları artırmayacak mı? Bu taşınmanın elle tutulur tek bir avantajı bile olmayacakken anne ve bebek ölümlerine kadar gidebilecek aksaklıklara ve anomalilere zemin hazırlamak mantıklı mı? Oluşacak tıbbi ve hukuki problemlerin sorumluluğunu kim üstlenecek?

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi’nin Acil Durum Hastanesi’ne taşınması durumunda ayrıca yatan hasta konsültasyonlarında da ciddi sıkıntılar olacaktır.

“Doğumda anlık her şey değişebilir. Bebeğin kalp atışları bozulabilir”

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin herhangi bir servisinde yatan hasta için kadın doğum konsültasyonu istendiğinde nöbetçi Kadın Doğum uzmanı servisinden ayrılıp Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gelecek mi? Peki bu durumda Kadın Doğum servisindeki gebelerin sorumluluğu kimde olacak?

Doğumda anlık olarak her şey değişebilir. Bebeğin kalp atışları bozulabilir. Annede şiddetli kanama başlayabilir. İçeride doktor yokken olabileceklerden kim sorumlu olacak?

Acil servise gelen her karın ağrısı olan hastadan Kadın Doğum konsültasyonu isteniyor. Bu sürecin düzgün yürümesi mümkün değil. Ayrıca Kadın Doğum’un çok tehlikeli ve sık gördüğümüz bir acili de karın ağrısı ile acile başvuran hastada şiddetli karın içi kanamaya yol açan ve ciddi hayati risk taşıyan, dakikalar içerisinde ameliyata alınması gereken dış gebelik vakalarında hasta kaybı er ya da geç kaçınılmazdır

Sonuç olarak Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi’nin Acil Durum Hastanesi’ne taşınması KKTC’nin tek 3.basamak sağlık hizmeti veren Kadın Doğum servisini lağvedecek ve 2.basamak seviyesine indirgeyecektir. Bu da anne ve bebek ölümlerine kadar gidebilecek tıbbi ve hukuki sorunlara yol açacaktır.

“Hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğiz”

Ayrıca yatan hasta ve acil servise başvuran hastaların ulaşabileceği sağlık hizmetinin kalitesini ve verimliliğini düşürecek ve Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servisine dış gebelik yırtılmasına bağlı iç kanamadan hasta kaybına (çünkü pek çok hasta ben dış gebelik oldum diye kadın doğuma gitmez, şiddetli karın ağrısı şikayeti ile acile gelir.) veya gebelik ile birlikte trafik kazası (travma) gibi sebeplerle Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servisine getirilen hastaların burada Kadın Doğum hekimi olmayacağından veya buraya intikal edene kadarki gecikmeden dolayı can kaybına kadar gidebilecek pek çok soruna yol açacaktır.

Bu bağlamda Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi olarak hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğimizi ve sorumluluğun bütün bu olumsuzlukların mevcudiyetine rağmen görevi veren amirlerde olduğunu beyan ederiz”

İmza koyanlar;

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi;

Op.Dr. Musa Olgu

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Doktorları;

Op. Dr. Çiğdem Mehmetoğlu, Op. Dr. Mahmut Çavuş, Op. Dr. Raif Hızal, Op. Dr. Zeynep Taşargöl, Op. Dr. Mustafa Çağlayan, Op. Dr. Hasan Akçam

******************************************************************************************************************

“Bütün sorunlu ve komplike vakalar burada toplanmaktadır”

Aynı konuyla ilgili Anestezi Uzmanlarının açıklaması ise şöyle;

Kadın doğum servisi çok fazla akut acil vakası olan bir bölümdür. Çoğu zaman hastaların dakikalar içerisinde ameliyata alınması ve çok kısa bir süre içerisinde müdahale edilmesi gerekebilir.

Özellikle söz konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük ve tek merkezi hastanesi olunca bütün sorunlu ve komplike vakalar burada toplanmaktadır. Bu acil müdahale gerektirecek hastalarla çok daha fazla sıklıkta karşılaşmayı beraberinde getirmektedir.

Hal böyle olunca kadın doğum servisinin  merkezi konumda 7/24 tecrübeli ameliyathane ekibinin hazır bulunduğu nöbetçi anestezi uzman olan gerektiğinde genel cerrahiden yardım alacağı bir yerde bulunması olmazsa olmaz.

Mevcut anestezi uzmanları hali hazırda Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi çatısı altında çok fazla yere bölünerek tüm birimlere hizmet vermekte ve yetişmesi gerekmektedir.

Dakikalar içerisinde Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden  Acil Durum Hastanesi’ne ulaşmak mümkün değildir. Kadın Doğum servisinin anestezi ayağının icap nöbeti şeklinde yürütülmesi ise çok büyük sakıncalar içermektedir.

Kadın Doğum servisinin Acil Durum Hastanesi ‘ne taşınması halinde anestezi hizmetlerinin icap veya Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nöbetçi olan doktorlar tarafından yapılması halinde doğabilecek gecikmelerden hiçbir şekilde anestezi uzmanları sorumlu olmayacaktır.

Ters yönden bakacak olursak da Acil Durum Hastanesi’nde şu anki anestezi uzmanlarından oluşturacak bir nöbetçi doktor ekibinin karşı tarafta Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde anestezi uzman yetersizliğine neden olacaktır. Bu şartlar altında da gerek yoğun bakımda gerek acil serviste ve gerekse de ameliyathane hizmetlerinde doğabilecek gecikmeler nedeniyle birçok komplikasyonlar ortaya çıkacak ve bu durumdan hastalar zarar görecektir.

Her iki durumda da tıbbi, idari, teknik sıkıntılar olması kaçınılmazdır. Bu da hukuki mağduriyetleri getirecektir. Tüm bu konulara gerçek ve uygulanabilir çözümler bulmadan Acil Durum Hastanesi’ne Kadın doğum servisinin taşınması ile ilgili verilecek görevlerde anestezi kliniği olarak hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğimizi ve sorumluluğun görevi veren amirlerimizde olduğunu beyan ederiz.

İmza koyanlar;

Anestezi Ve Reanimasyon Klinik Şefi;

Dr. Faika Deniz

Anestezi Uzmanları; Ömer Taşargöl, Nurten Serger, Onur Çelik, Feyza Saliha Yaycı, Şükrü Onbaşı, Levent Gündost, Ersu Çelebi, Salih Hakan Nuraç, Nilhan Kansu Alemdar, Metin Koç











Başa dön tuşu