KıbrısManşet

Güneyde çalışan ya da emeklilik hakkı kazanan Kıbrıslıtürklerin sorunları konuşuldu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), güneyde çalışan Kıbrıslıtürk emekçilerin sorunlarını Rum işçi Sendikası PEO ile görüştü

Güneyde çalışan Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden emeklilik hakkı olanların sorunları masaya yatırıldı

CTP heyeti, Kıbrıs’ın güneyinde çalışan Kıbrıslıtürk emekçilerin yaşadıkları sorunları görüşmek ve bu sorunlara üretilebilecek çözümler konusunda yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz gün güneyde örgütlü en büyük işçi sendikası olan PEO’yu ziyaret etti.

Ziyarette, CTP adına Genel Sekreter Asım Akansoy ile Örgüt Sekreteri ve Lefkoşa milletvekili Ürün Solyalı yer aldı. PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus ve PEO üst düzey yöneticilerinin yer aldığı toplantıda özellikle güneyde çalışan Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıs Cumhuriyeti‘nden emeklilik hakkına sahip olan insanların sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Evlenme belgeleriyle ilgili yaşanan sorunlar da konuşuldu

CTP heyeti, güneyde çalışan Kıbrıslıtürklerin başta maaş düzenlemeleri olmak üzere, mesleki programlara ve dil eğitim programlarına katılımları ve evlenme belgeleriyle ilgili yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Bu arada Avrupa Birliği İstihdam Müdürlüğü‘nün Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gönderdiği mektup konusunda da heyet detaylı bilgi alarak konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Akansoy: Her bir Kıbrıslıtürk, sosyal güvence içinde çalışmalı

CTP Genel Sekreteri Akansoy, güneyde çalışan Kıbrıslıtürklerin ucuz iş gücü olarak görülemeyeceklerini, buna net bir biçimde karşı olduklarını, güneyde çalışan her bir Kıbrıslıtürkün sendikalaşma ve sosyal güvence içerisinde çalışması gerektiğini belirtti ve bu çerçevede PEO ile iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.

Asım Akansoy

PEO’nun yürütmekte olduğu çalışmalarda kuzeydeki sendikalarla iş birliği içerisinde olduğunu ancak gelişmelere bağlı olarak CTP ile PEO’nun ortak çalışma yaparak emekçilerin bilgilendirilmesi ve haklarına sahip çıkabilmesi amacıyla kurumsal bağlamda temaslarını sürdürebileceklerini belirtti.

Haralambus: CTP ile her türlü iş birliğine hazırız

PEO Genel Sekreteri  Haralambus da Akansoy’un ortaya koyduğu görüşleri paylaştığını ve CTP ile her türlü işbirliğine ve ortak çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Güneyden emeklilik hakkı kazanmış olan Kıbrıslıtürklerin maaşlarında bir farklılık olmasını kabul etmediklerini beliten Haralmbus bu problemin aşılabilmesi için de Anastasiadis hükümetine baskı yaptıklarını belirtti.

Güneyde asgari ücretin 710 Euro olduğunu ve emeklilerin bu maaş düzeyinde bir emeklilik maaşı aldığını kaydeden Haralambus, bu konuda Anastasiadis hükümetinin çelişkili yaklaşımlar içerisinde olduğunu belirtti.

Haralambus, Kıbrıslıtürk emeklilerin güneyde yaşamamasını gerekçe göstererek bundan dolayı bir fark ortaya koyduğunu ancak bunu kabul edilemez bulduklarını ve bu sorunun aşılabilmesi için girişimlerin sürdüğünü, baskı yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ürün Solyalı

Yunanca ve mesleki eğitim programları

Haralambus ayrıca, güneyde Yunanca ve mesleki eğitim bağlamında meslek yetiştirme programlarının söz konusu olduğunu ve bu yönde bir ihtiyaç analizi yapılarak Kıbrıslıtürklerin de bu programlardan daha fazla yararlanabilmesi amacıyla PEO’nun çalışma içerisinde olduğunu aktardı.

PEO bundan sonraki süreçle ilgili olarak gerek Kıbrıslıtürk emekçilerin bilgilendirilmesi, gerekse sendikalı çalışma, sosyal hakların güvence altına alınması kapsamında işbirliklerini geliştirmeye açık olduklarını söyledi.











Başa dön tuşu