KıbrısManşetSağlık

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI | Turan Kemaloğluları: Farkındalık yaratmalıyız

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” nedeniyle bağışla hayata dönen kişilerle gerçekleştirdiği basın toplantısında, organ naklinin önemine dikkat çekti ve bugüne kadar gerçekleştirilen nakillerle ilgili bilgi verdi

Altuğra: 2015 yılından bugüne 52 böbrek nakli gerçekleştirildi

Kıbrıs’ın kuzeyinde, 2014 yılında “Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası“nın yürürlüğe girdiğini kaydeden Altuğra, 2015 yılında da ilk böbrek naklinin Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi‘nde gerçekleştirildiğini ve bugüne kadar da toplam 52 böbrek nakli yapıldığını kaydetti.

Altuğra, “Yapılan her organ nakli, yaşama umudu yaratmaktadır. Şu anda da aramızda ‘babadan oğula’ gerçekleştirilen ilk böbrek nakli hastamız bulunuyor. Kendisinin ne kadar sağlıklı olduğunu hep birlikte görebiliyoruz ve diğer hastalar için bunun bir umut olduğunu da yine yaşayarak görebiliyoruz” dedi.

“Arda’nın ailesini de bağrımıza bastığımızı tekrarlamak istiyorum”

Kısa bir süre önce Sınırüstü‘nde gerçekleşen ve 12 yaşındaki Arda Okur‘un hayatını kaybettiği trafik çarpışmasını hatırlatan Altuğra, beyin ölümü gerçekleşen küçük Arda’dan alınan organların 4 hastaya umut ışığı olduğunu belirtti ve Arda’yı bir kez daha rahmetle andığını söyledi.

Altuğra, “Arda’nın ailesini de bağrımıza bastığımızı tekrarlamak istiyorum. Çünkü aile beyin ölümü gerçekleşen evlatlarının organlarını gönül rızasıyla bağışlamışlardı ve Arda’mızın iki böbreğinin nakledildiği hastalarımız da aramızdadır. Onlar da ne kadar sağlıklıdır, sizlerle, kamuoyuyla buradan paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Organ bağışı tamamen gönüllülük esasına dayanan bir davranış biçimidir”

Bu başarılı operasyonların, doktorlar, hemşireler ve sağlığa emek veren tüm teknik kadronun sayesinde devlet hastanesi çatısı altında gerçekleştiğine vurgu yapan Altuğra, organ bağışının ne kadar hayati önem taşıdığını bir kez daha hep birlikte gözlemlediklerini belirtti.

Altuğra, “Organ bağışı tamamen gönüllülük esasına dayanan bir davranış biçimidir. Organ bağışının yerine getirilmesi, vericiler tarafından gönül rızasıyla bağışlanması, bir kez daha önem taşımaktadır diyoruz. Sağlığı elverişli olan herkesin, organ bağışında bulunmasını öneriyoruz ve bunun çağrısını yapıyoruz. Hayata tutunmak için organ bağışı çok önemlidir”

Babadan oğula gerçekleştirilen ilk nakil | Murat Porsnok:
“Hayata tekrar tutundum ve dört elle sarıldım”

Murat Porsnok

“2015 yılında doktorlarımızın sayesinde adadaki ilk böbrek naklini olan kişiyim. Bir süre diyalize girdikten sonra bu gerçekleşti.

O günden bugüne hayatımda çok şey değişti, her şey daha iyiye gitti. Organ bağışı önemlidir ve doktorlarımızın sayesinde haftanın 3 günü hastanede diyalize girerken, ilk böbrek naklini olan kişi olarak hayata tekrar tutundum ve dört elle sarıldım. Mutluyum, çok teşekkür ederim”

Tugay Kavazkol:
“Bu bizim ikinci şansımız, yeniden doğuş gibi bizim için”

Tugay Kavazkol

“13 Şubat 2018 yılında böbrek nakli oldum. Bu bizim ikinci şansımız, yeniden doğuş gibi bizim için. Merhum hanımefendinin ailesinin böbreğini bağışlamasıyla nakil oldum ve şu an sağlığım çok yerinde.

Başta sağlık çalışanlarına çok teşekkür ederim. Doktorlarımıza ve Sağlık Bakanlığı’na çok teşekkür ederim. Organ bağışı hayat kurtarıyor gerçekten. Diyalize bağlanmak ve diyaliz hastası olmak çok zor bir şey”

Arda Okur’un böbreğinin nakledildiği hasta | Cemal Güven:
“Arda belki burada olmayabilir ama ben eminim ki o duyar…”

Cemal Güven

“2012 yılında başladım ben sürece. 3 sene tedavi gördüm, olmadı. 8-9 kez çağrıldım nakil için fakat uymadı. En nihayet bugüne kısmetmiş.

11 Ekim’de Salahi Bey aradı sabah, ‘Hazırlan, gel’ dedi. O saat anladım ki bir şeyler olacak. Gerçekten inanarak geldim. Kimden nakil olacağımı kesinlikle bilmiyordum.

Aileyi görüp durumu anlayınca kendi adıma sevineyim mi aile ve çocuk adına üzüleyim mi, ağlayayım mı bilemedim. Çok şükür. Bu süreci atlattıktan sonra o aileyi de gidip görmem lazım. Onlara çok teşekkür ederim. Bu zor anlarında böyle bir karar verdiler.

Onlara söyleyeceğim; ‘üzülmesinler çünkü Arda belki burada olmayabilir ama ben eminim ki o duyar…”

Şimdiki durumumu sorarsanız eğer; eskisinden çok daha iyi hissediyorum. Çok şükür çok iyiyim”

Sebihe Balkır:
“Bağışçılar, doktorlar ve hemşirelerimiz sayesinde iyiyiz”

Sebihe Balkır

“2020 yılında diyalize girmeye başladım. Ondan sonra Allah’a şükür nakil oldum, doktorların sayesinde. Hepsine teşekkür ederim. Acılı tüm ailelere sabır ve başsağlığı diliyorum. Onlar sayesinde, doktorlar ve hemşirelerimiz sayesinde iyiyiz”

Turan Kemaloğluları:
“Ailenin bağışı sayesinde o gün bugündür sağlığıma kavuştum”

Turan Kemaloğulları

“2013 yılının Şubat ayında diyalize girmeye başladım. Periton diyaliz yaptım 4 yıl. 24 Eylül 2017’de kadavradan organ nakli oldum.

Ailenin bağışı sayesinde o gün bugündür sağlığıma kavuştum. İşimizi gücümüzü yürütüyoruz, şükürler olsun. Başta doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarına çok teşekkür ederim. Organ bağışı için tüm ülke çapında farkındalık yaratmamız lazım, her geçen gün sağlığın ciddiyetinin daha da farkına varıyoruz”











Başa dön tuşu