EkonomiKıbrısManşet

Erşangil: Asgari ücretli açlığa mahkum edilmiş durumda

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Genel Sekreteri Salih Erşangil, hayat pahalılığı karşısında eriyip giden asgari ücrete yönelik açıklama yaparak, komisyonun acilen toplanması ve yeni bir asgari ücret belirlemesi çağrısında bulundu

Erşangil: Asgari ücret en düşük kamu maaşına endekslenirse, hayat pahalılığına göre kendiliğinden güncellenir”

Yazılı açıklama yapan Erşangil, asgari ücretin emekçinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmasına yönelik ise; “Sürekli karşılaşılan bu durum karşısında yapılması gereken, asgari ücreti kamudaki en düşük maaşa endekslemektir. Bu şekilde mevcut ücret kendiliğinden güncellenecek, asgari ücretli komisyonun keyfini bekleme çilesinden kurtulacaktır” dedi.

“Asgari ücretli açlığa mahkum edilmiş durumda”

HAKSEN Genel Sekreteri Erşangil’in açıklaması şöyle:

“Asgari ücretin kamudaki en düşük maaşa endeklenmesi yönünde yıllardır girişimlerde bulunmakta ve çağrı yapmaktayız. Gelinen noktada bir kez daha mevcut asgari ücret hayat pahalılığı karşısında erimiş, asgari ücretli açlığa mahkum edilmiş durumdadır. Bu insan haklarına aykırı durum karşısında Asgari Ücret Tespit Komisyonu acilen toplanmalıdır.

“Bu işlevsiz ve hantal komisyon feshedilerek, asgari ücret kamudaki en düşük maaşa endekslenmeli”

İlk etapta ivedilikle yeni bir asgari ücret belirlenmeli, daha sonra bu işlevsiz ve hantal komisyon feshedilerek, asgari ücret kamudaki en düşük maaşa endekslenmelidir. Bu konuda yıllardır sürdürdüğümüz girişimlerin ve yaptığımız çağrıların ne kadar yerinde olduğu her geçen gün bir kez daha anlaşılmaktadır.

“Devlet, asgari ücretle çalışan özel sektör emekçisini insan yerine koyuyorsa bunu uygulamalıdır”

Zira asgari ücretli komisyonun toplanmasını beklemekten yılmış, perişan olmuş durumdadır. Oysa asgari ücretin kamudaki en düşük maaşa endekslenmesiyle mevcut ücret kendiliğinden güncellenecek, asgari ücretli komisyonun keyfini bekleme çilesinden kurtulacaktır. Devlet, asgari ücretle çalışan özel sektör emekçisini insan yerine koyuyorsa bu uygulamadan kaçınılmasının hiçbir açıklaması yoktur.”











Başa dön tuşu