KıbrısManşet

Maviş: Görevini kötüye kullanan Talaykurt görevden alınmalı ve hukuk devreye girmeli

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, mesai saati içinde personelini din eğitimine götüren Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Halil Talaykurt‘un “Okullarda cami hocaları din derslerine katılmalı” söylemlerine sert cevap verdi

Maviş: Halil Bey beğenmiyorsa; Anayasa’yı açar bakar, neden laiklik var

Özgür Web TV‘de yayınlanan “Özgür Yorum” programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Maviş, 4. ve 5. sınıfların zaten zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olduğunu, orada öğretmenlerin müfredat gereği zorunlu bu eğitimi verdiğini kaydetti.

Maviş, “Ortaokullarda, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun atadığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri var. Halil Bey beğenmiyorsa; Anayasa’yı açar bakar, neden laiklik ile birlikte din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı. Kendisi şu an Anayasa’yı ihlal ediyor “dedi.

“Kapanırsınız odanıza, namazınızı kılarsınız, buna da kimse karışmaz”

Maviş şöyle devam etti;

“Her aile kendi dini inancını çocuğuna öğretmek isterse serbesttir öğretebilir, bu okulda verilen eğitim öğretimle öğretilecek bir şey değil, evde öğretilebilir. Soyut işlemler dönemi de geçtikten sonra çocuk isterse Eğitim Bakanlığı’ndan izin alınmış yerlerde bu tarz kurslara gidip eğitim alabilir, yine bir sıkıntı yoktur.

İbadeti kamusal veya kapalı alanda gerçekleştirebilirsiniz ve ibadet inananlarla inandığı arasında olan bir şeydir, göreviniz esnasında size özel ayrıcalıklı izin verilmesi ve akabinde de bir yere gitmenize gerek yoktur. Kapanırsınız odanıza, namazınızı kılarsınız, buna da kimse karışmaz. Bu aleni yapılmak isteniyorsa bir yerlere mesaj vermeye çalışılıyor demektir.

“Talaykurt, siyaseten veya ekonomik olarak menfaat sağlamaya çalışan insanlardan biridir”

Halil Talaykurt; ‘Ben Müslümanım, ben bunları uygulamaya çalışıyorum’ diyerek bir karşıtlık yaratmaya çalışıyor, bu karşıtlıktan beslenecek. Sayın Tatar da bu mevkiye gelene kadar böyle karşıtlıklar oluşturarak bunlardan beslendi, Bertan Zaroğlu’nun seçimi de aynı karşıtlık üzerinden yürütüldü. Karşıtlık yaratılarak birilerinin kendilerine sürekli saldırdığı izlenimi veriliyor.

Talaykurt, siyaseten veya ekonomik olarak menfaat sağlamaya çalışan insanlardan biridir. Anayasa Mahkemesi’nin (eğitimi din eğitimi de olsa) eğitimi kimin vereceği ile ilgili kararı açıktır. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı bir söz söylediğinde Barolar Birliği yürüdü ve sahip çıktı Anayasa’sına.

“Herkes yasalara saygılı olacak ve haddini bilecek”

Anayasa’ya saygılı olmayanlar, görevini kötüye kullandığında ya gerekli merciiler tarafından görevden alınmalı ya da görevden alınmaları için savcılık gibi hukuk organları devreye girmeli.

Bir çatışma ortam yaratılıyor, burada çatışma ortamına girmeye gerek yok. Din ve vicdan özgürlüğünün temeli laiklik ilkesidir, herkes yasalara saygılı olacak ve haddini bilecek”











Başa dön tuşu