KıbrısManşet

Tarım Sigorta Fonu’nda neler oluyor?

Tarım Sigorta Fonu’nda, hazırlandığı halde yayımlanmayan kuraklık haritasının değiştirilmeye çalışıldığı iddiaları ciddi tartışmalara neden oldu. Harita yayımlanmadığı için üretici de ödemesini alamıyor. Bakanlık ve Fon yönetiminin haritayı değiştirerek birilerine haksız kazanç sağlayacağı iddiaları cevap bekliyor

Tarım Sigorta Fonu’nda neler oluyor?

Tarım Bakanlığı’na bağlı ancak özerk bir yapı olan ve üreticinin kendi kaynaklarından kesilerek oluşturulan Tarım Sigorta Fonu’nda, üyeleri rahatsız eden gelişmeler yaşanıyor.

Genel Tarım Sigortası Fonu, Doğrudan Gelir Desteği'nden yararlanmak i

Yönetim Kurulu Başkanı ve iki üyesini Tarım Bakanlığı’nın, diğer üyelerini de meslek birlikleri olan Hayvancılar Birliği ve Çiftçiler Birliği’nin atadığı bir Yönetim Kurulu’na sahip olan fon, kuraklık gibi durumlarda uzman bir ekip tarafından belirlenen haritalara göre ödeme yapıyor.

100 bin TL’ye danışman

Fon’la ilgili ilk sıkıntı, üreticilerin kendi kaynaklarından oluşan fondan tam 100 bin TL ödenecek şekilde bir Basın Danışmanı atanmak istenmesiyle başladı.

Yönetim Kurulu’ndaki bazı üyelerin, üreticinin zor zamanında kullanılacak olan paradan ödeme yapılmasına şiddetle karşı çıkması sonucu, alınacak Basın Danışmanı’nın Bakanlık bütçesinden istihdam edilmesine karar verildi.

Personel yok, üreticinin kayıpları kayıt altına alınamıyor

Tarım Sigorta Fonu’nda yaşanan gerginlikler bununla bitmedi. Özgür Gazete’nin edindiği bilgiler ve iddialar, fondaki tartışmaların emekli olan personel konusunda da devam ettiği yönünde.

Türkiye Genelinde Yağışlar Azalıyor ve Kuraklık Artıyor | Doğruluk Payı

Kendi personeli de olan fonun çalışanlarından emekli olanlar sonrası oluşan personel boşluğu hala giderilmedi.
Bu da üreticinin kayıpları ve zarar ziyanlarının zamanında araştırılıp sisteme işlenmesine ve ödemelerinin yapılmasına engel oldu.

Bakanlık münhal konusunda şimdilik geri adım attı

6 kişinin alınacağı bir münhalin açılması kararı da yine Bakanlık ve meslek birlikleri arasında tartışmalara neden oldu.

Sınavın Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılmasını isteyen Birlik’lere karşı Bakanlığın, bunun kendi nezdinde yapılmasını istemesi tartışmalarında ise Bakanlığın şimdilik geri adım attığı belirtiliyor.

Harita değiştirilmek mi isteniyor?

Tarım Sigorta Fonu’nda şüphe uyandıran ve en şiddetli tartışmalara neden olan konu ise yayınlanan kuraklık haritasının geri çekilmek istenmesi.

Eski haritalardan bir örnek

Bazı bölgelerdeki üreticilerin, Bakanlığa kuraklık ve don haritasının değiştirilmesi talebinde bulunduğu bilgisi kulislerde dolaşırken, son kuraklık haritasının hazırlandığı halde yayımlanmaması bu iddiaları da güçlendiriyor.
Harita açıklanmadığı için zarar ve kuraklık ödemesi alamayan üretici ise perişan halde.

Özel Haber/Pınar Barut











Başa dön tuşu