KıbrısSürmanşet

Gürtay: Mirabel kız kardeşlerin anısı kadınların mücadelesinde yaşıyor

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Örgütlenme Sekreteri Növber Gürtay, 25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayımladı, sendikanın taleplerini iletti

Gürtay: Mirabel kız kardeşlerin anısı kadınların mücadelesinde yaşıyor

Sendika adına yazılı açıklama yapan Gürtay, Dominik Cumhuriyeti’nde faşist dikta rejimine karşı özgürlük mücadelesinin öncüsü olan ve Rafael Trujillo’nun polislerince durdurulduktan sonra boğazlanarak, tecavüz edilerek ve dövülerek 25 Kasım 1960 tarihinde öldürülen Mirabel kız kardeşlerin anısının, dünyanın dört bir yanındaki emekçi kadınların sömürüye, eşitsizliğe, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı verdikleri mücadelelerinde yaşadığını söyledi.

Gürbay, “Günümüzde halen emekçi kadınlar iş yerlerinde, çalışma hayatı içerisinde ve evde fiziksel, cinsel, psikolojik şiddette ve tacize maruz kalmakta; hukuki ve politik kazanımları tersine çevrilmeye, yürürlükten kaldırılmaya veya uygulama noktasında görmezden gelinmeye çalışılmaktadır” dedi.

“İş yerlerinde ki şiddet ve taciz…”

Gürtay açıklamasına şöyle devam etti;

“Şiddet hem ülkemizde hem dünya da oransal olarak değişkenlik gösterse de artarak devam ediyor.
Bu evrensel sorun karşısında 2019 tarihinde Uluslararası Çalışma Konferansı iş yerlerinde her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşme’ni gündemine alarak 2021 yılının Haziran ayında yürürlüğe koydu.

Biliyoruz ki iş yerlerinde ki şiddet ve taciz; emekçi kadınların insanca yaşam haklarını ortadan kaldırarak çalışma yaşamına erişimleri ve çalışma yaşamında kalmalarının önündeki en büyük engellerden biri. Oysa ki şiddetsiz ve insanca yaşanabilir bir yaşam herkes için en temel insani hakları arasında.

Dolayısı ile böylesi kapsayıcı sözleşmelerin çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi için özellikle de emekçi kadınlara yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için önemli bir araç.

Basın-sen’in talepleri

Mirabal Kardeşlerin, insan hakları, eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren bizlere ilham kaynağı olduğunu belirterek; her alanda inatla ve umutla mücadelesine devam eden emekçi kadınlar olarak taleplerimizi bu vesile ile açık ve net bir şekilde paylaşıyoruz:

• Hali hazırda ülkemizde yürürlükte olan KKTC İş Yasası, Basın-İş Yasası ve ILO Sözleşmeleri uygulansın!
• ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın!
• Eşit işe eşit ücret verilsin!
• Özel Sektörde ve kamuda çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilsin!
• Emekçi kadınlara özgü olarak görülen ev içi sorumluluklar karşısında derhal kamusal politikalar geliştirilsin!
• Ücretsiz kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri açılsın ve tüm emekçi kadınların ücretsiz yararlanabileceği şekilde hayata geçirilsin!
• Kamu ve özel ayrımı olmaksızın tüm emekçi kadınlar, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılsın”











Başa dön tuşu