KıbrısManşet

Barçın: Kıb-tek 6 ayda 602 milyon görev zararına uğratıldı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ekonomist Devrim Barçın, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) hükümet eliyle 6 ayda 602 milyon TL zarara uğratıldığını söyleyerek, AKSA‘ya ödenmeyen borcun faizinin bugün 51 milyon TL olduğunu, bunun zamanında ödenmemesinin nedeninin de AKSA’yı beslemek olduğunu kaydetti

Barçın: Yargı süreci sonrasında hapislik olacağını hepimiz biliyoruz

Özgür Web TV‘de yayınlanan “Özgür Yorum” programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Barçın, Kıb-tek’in uğratıldığı zarar hakkında konuştu.

Barçın, “Burada hırsızın da suçu var. Hırsız da UBP-DP-YDP Hükümeti’dir. Türkiye’deki TPIC’ten ihalesiz akaryakıt alımı için uluslararası anlaşma imzalandı. Bunun Onay Yasası’nı bugün yapmak için saat 09.00’da komiteyi topluyorlar. Ondan önce, bugün Meclis’te yine yasalaşacak olan bir tasarı var elimizde. Bu ülkede şu anda elektrik fiyatlarında maliyetin altında satış yapılması yasaklanmıştır, maliyetin altında yapılacak satış noktasında karar üretenlerin, ‘Devlet bu maliyetin altında satış zararlarını üstlenmediği noktada’ ve ‘KIB-TEK’i zarara uğratması’ noktasındaki sonuçlarından dolayı bağımsız mahkemelerdeki yargı süreci sonrasında hapislik olacağını hepimiz biliyoruz” dedi.

“Gittiler ve Türkiye’den bu konuda kredi aldılar”

Barçın şöyle devam etti;

“Israrla bu fiyat güncellemeleriyle ilgili; evet vatandaşımızı ezmemek adına Mayıs ayından bu yana elektriğe zam yapılmamıştır ve yapılmaması da doğrudur fakat bunu yapmayanlar bu siyasi kararı da üretiyorsa; 2018’de CTP’nin yaptığı gibi bunu kamu maliyesi tarafından üstlenmesi gerekmektedir. Ama ne yaptılar? Gittiler ve Türkiye’den bu konuda kredi aldılar. Peki Türkiye’den alınan kredinin dayanağı ne?

‘Biz Kıb-tek’i görev zararına uğrattık, vatandaşımıza elektrik zammı yapmayalım diye’ değil, AKSA’ya yani yine Türkiye’deki ustalarının çantacısı olan insanların paralarını ödemek için.

“TC’ye denildi ki ‘Sağ cebinden 600 milyon TL çıkar ver, biz onu sol cebine koyalım’ “

TC’ye denildi ki ‘sağ cebinden 600 milyon TL çıkar ver, biz onu sol cebine koyalım’, kelimenin tam anlamıyla yapılan budur. Şu anda AKSA’ya 600 milyon TL ödenmek üzere bir yasa tasarısı yapıldı. Bugün yasası görüşülecek.

Biz komitede sorduk ve Kıb-tek bize resmi veri verdi. Yani siyasi iradenin gerekli adımları atmayıp fiyat ayarlaması yapmaması ve fiyat ayarlaması yapmamasına binaen hükümetin o zararı üstlenmemesi sonucu Kıb-tek’i ay ve ay kaç para zarara uğrattıklarını bize belgelerle sundular.

“Kıb-tek 6 ayda 602 milyon görev zararına uğratıldı”

6 ayda, 602 milyon görev zararına uğratıldı Kıb-tek bu hükümet tarafından. O 602 milyon TL ile bu ülkeye neler yapılırdı…

Bu ülkede ihtiyaçların karşılanması için gerekli kaynak vardır dememiz tam olarak buydu ve bunu üstlenmediler. Bu 6 aylık süreçte AKSA’ya olan borç ne kadardır dedik? 1 milyar 21 milyon TL. Bu 1 milyar 21 milyon TL’nin 51 milyon TL’si faizdir.

Devletin AKSA’ya ödeyemediği borcun faizi bugün 51 milyondur. Neden devlet bu zararı üstlenmiyor biliyor musunuz? AKSA’yı besliyorlar.

51 milyon faiz gideri oluştu bugün AKSA’ya, sadece zamanında ödeme yapamadığımız için. AKSA’ya zamanında bu ödemeler yapılsaydı ve AKSA o parayı mevduata koysaydı, o para üzerinden 51 milyon TL faiz almazdı bugün. Yani o borcun AKSA’ya zamanında ödenmemesinden AKSA da memnun”











Başa dön tuşu