KıbrısSürmanşet

SPOT: Yeşil kaplumbağalarımızın geleceği Mısır’daki lagüne bağlı

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT), Kıbrıs sularında yaşayan kaplumbağaların ağlara takılıp ölme olasılıklarını azaltmak için yeni teknolojiler üzerinde çalıştıklarını ve balıkçıları bu teknolojileri kullanmaya teşvik ve finanse etiklerini açıkladı

SPOT: Yeşil kaplumbağalarımızın geleceği Mısır’daki lagüne bağlı

Dernekten yapılan açıklamada; ülkemizde de üreyen, tükenme tehlikesi altında olan yeşil kaplumbağaların hayatlarının çoğunu tek bir bölgede beslenerek geçirdiği ve bu bölgeden, kendi yumurtadan çıktıkları sahillere göç ederek yuvaladıkları kaydedildi.

Görsel Kaynak: Olkan Ergüler

Açıklama şöyle devam etti;

SPOT- Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği olarak, Çevre Koruma Dairesi izni ve Exeter Üniversitesi
iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında biliyoruz ki; sahillerimizdeki kaplumbağa sayıları genel
olarak artmakta.

Görsel Kaynak: Finlay Pitt

Özellikle Karpaz sahillerimizdeki yuva sayıları 1990 yılından bu yana 3 kat arttı. Bu artış sadece sahillerde gerçekleştirdiğimiz koruma çalışmaları ile açıklanamazdı; çünkü annelerin beslenme alanları da en az yumurtlama alanları kadar hayati öneme sahiptir.

Görsel Kaynak: Olkan Ergüler

Bu artışın nedenlerini anlamak amacıyla ülkemizdeki önemli yumurtlama alanlarından biri olan Karpaz Yarımadası’nda yuva yapan 19 dişi yeşil kaplumbağayı izleme cihazlarıyla takip ettik ve 14 tanesinin-%74’ünün- Mısır’daki Bardawil Lagününde beslendiklerini tespit ettik.

Görsel Kaynak: Olkan Elgüler
Görsel Kaynak: Olkan Elgüler

Bardawil Lagünü insanlar tarafından açılan dar bir boğazla denize bağlanıyor. İnsan yapımı bu dar boğaz sayesinde deniz kaplumbağaları gibi denizel türlerin göle girip çıkabiliyor. 1950’lerde balıkçılık için oluşturulan bu
lagün yetişkin yeşil kaplumbağalar için ideal bir beslenme alanı haline geldi.

Görsel Kaynak: İnanç Tekgüç

Yönetim kurulu üyemiz Dr. Damla Beton, “Tabi ki yeşil kaplumbağa sayılarında yaşanan artış hepimizi çok sevindirse de bu artışın özellikle Mısır’daki tek bir lagüne odaklanıyor olması endişe vericidir. Şöyle ki, annelerin çoğunun beslenmekte olduğu insan yapısı bu alanda meydana gelecek bir değişiklik ya da felaket ülkemizdeki sayıların aniden azalmasına neden olabilir. Hatta tüm popülasyonu tehlikeye atabilir” dedi.

Derneğimiz yönetim kurulu üyesi Dr. Robin Snape ise 2010 yıllarına göre ülkemizde yumurtlayan annelerin çok daha fazlasının beslenmek üzere Bardawil Lagününe gittiğini, maalesef Kıbrıs ve Türkiye kıyılarında beslenen bireylerin gün geçtikçe azaldığını ve bunun büyük ihtimalle hedef dışı av kurbanı olmalarından kaynaklandığını belirtiyor ve ekliyor;

Görsel Kaynak: Olkan Ergüler

“Kıbrıs sularında yaşayan kaplumbağaların ağlara takılıp ölme olasılıklarını azaltmak için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor ve balıkçılarımızı bu teknolojileri kullanmaya teşvik ve finanse ediyoruz”

SPOT olarak bu çalışmanın gerçekleşmesi için destek olan KKTC Çevre ve Turizm Bakanları Sn. Ünal Üstel ve Sn. Fikir Ataoğlu’na, Çevre Koruma Dairesi Müdürleri Sn. Abdullah Aktolgalı ve Sn. Osman Bora Çağakan’a, Dipkarpaz Belediye Başkanı Sn. Suphi Coşkun’a ve emeği geçen tüm SPOT gönüllülerine teşekkür ederiz. MAVA Vakfı ve Natural Environment Research Council tarafından finanse edilen çalışma Global Ecology and Conservation adlı bilimsel dergide “Mediterranean green turtle population recovery increasingly depends on Lake Bardawil, Egypt.” başlığı ile yayınlandı.

Yayında da kullanılan deniz kaplumbağası göç rotalarına www.cyprusturtles.org SPOT web sitesinde ulaşabilirsiniz











Başa dön tuşu