KıbrısManşet

Bakanlık olayın üzerinden 4 gün geçtikten sonra açıklama yaptı

Eğitim Bakanlığı, gazetemizin gündeme taşıdığı; Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) tarafından hazırlanan “İlk Adet Bilgi Paketim“kapsamında yer alan, dünya çapında kabul görmüş ‘Regl Kitabım‘ın, okullarda dağıtımını engellediği yönündeki iddiaları reddederek günler sonra konuya ilişkin açıklama yaptı

Bakanlık olayın üzerinden 4 gün geçtikten sonra açıklama yaptı

Ortaokul ve lise çağındaki çocuklara dağıtılmak üzere KISAD tarafından ‘İlk Adet Bilgi Paketim‘ kapsamında;  genç kadınları bu biyolojik süreç ile ilgili bilgilendirmeyi amaçlayan, dünya çapında kabul görmüş ‘Regl Kitabım’ isimli kitabın dağıtımının, Eğitim Bakanlığı tarafından ‘uygunsuz ve cinsel içerikli’ bulunarak engellenmesinin ardından, Eğitim Bakanlığı konuya ilişkin açıklamada bulundu, iddiaları reddetti.

Açıklama şu şekilde:

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak, 30 Kasım 2022 ve 1 Aralık 2022 tarihlerinde yerel bir dijital yayın organında yer alan haberlerle ilgili tarafımızdan açıklama yapılması zarureti doğmuştur.

Kullanıcıları özellikle çizmek isteyenler ki; Bakanlığımız ve Bakanlığımıza bağlı Daire ve Birimlerin öncelikli görevlerinin pedagojik geliştiricileri (sosyal, psikolojik ve zihinsel eğitimler ve çalıştırma uyum sağlamak) desteklemektir. Bu misyon kimi zaman merkezi uygulamaları yoluyla kimi zaman da Sivil Toplum Örgütleri ve diğer gruplarımızla iş birliği ile yürütmekteyiz.

Bu merkezlerde, okullarımızda yapılacak her türlü etkinlik, Bakanlığımıza bağlı Talim ve Terbiye Dairesi bünyesinde görev yapan, alanda uzman personellerimiz tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir.
Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) tarafından yapılan başvuru sonucunda da hayata geçirilmesi proje de aynı ilkeler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Proje içerisinde yer alan kitap, alanda uzman bir pedagog ve bir psikolog tarafından incelenmiş ve kitabın içeriğinde bulunan bazı ifadelerin ve görsellerin, dağıtılmasının sağlanması yaş grubun gelişim düzeyine uygun olmadığını tespit etmiştir.

Uzmanlardan alınan raporun elde edilmesi, Bakanlığımızın, 22 Nisan 2022 tarihinde KISAD’a yönelik yazıda da kitabın içerdiği değişiklikleri basit bir dille içermesi ancak bazı hususların öğrencilerinin gelişiminin kapsamına uygun olmadığı açıklanır.

Bu yaşadıklarımız, söz konusu kitabın içerdiği “cinsel içerik” olduğu ve bundan dolayı “kırmızı” yanıt verdiğimiz tarafımızdan belirtilmiş bir görüş değildir.

Bakanlığımız, her zaman olduğu gibi derslerin pedagojik becerilerinin değerlendirmeleri açısından Sivil Toplum Örgütleri ile iş birliği içinde projelerde yer almaya devam edecek. Yine her zaman olduğu gibi bu yetiştirme öğrencilerinin gelişimine ve toplumun taşıdığı değere ve hassasiyetlere uygun olarak yaklaşan net bir tavır içinde olacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur”











Başa dön tuşu