KıbrısManşetYaşam

Erçin: Çocuklarımız okullarda öğretilmesi gereken cinsel eğitimi ‘Tik-Tok’ gibi mecralardan öğreniyor

Aktivist Kadınlar İnisiyatifi, ‘Regl Kitabım‘ isimli kitabı ‘cinsel içerikli’, ve kadın sağlığı hususunda içerdiği bazı materyalleri ise ‘uygunsuz’ bulup okullarda dağıtımını engelleyen Eğitim Bakanlığı önünde ‘Tampon ve Ped‘ eylemi yaptı. Eylem sonrasında Bakanlık önüne tampon ve pedlerden yapılmış siyah çelenk bırakıldı

Erçin: Tampon kullanımını cinsel içerik olarak görüp bunu sansürleyen Eğitim Bakanlığı’na bir çift lafımız var

Aktivist Kadınlar İnisiyatifi, ‘Günümüzde Adet’ projesi kapsamında Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) tarafından hazırlanan ‘İlk Adet Bilgi Paketim‘ kapsamlı bilgilendirme paketi içinde yer alan ve dünya çapından kabul görmüş ‘Regl Kitabım‘ isimli kitabın Eğitim Bakanlığı tarafından ‘cinsel içerikli’ bulunmasının ve içerdiği tampon, ped gibi materyallerin yine Bakanlıkça uygunsuz bulunup okullarda dağıtımının yasaklanmasının ardından, Eğitim Bakanlığı önünde ‘Tampon ve Ped’ eylemi yaptı.

Aktivist Kadınlar İnisiyatifi adına açıklama yapan Gülşen Erçin; “‘Regl Kitabım’ı ve tampon kullanımını cinsel içerik olarak görüp bunu sansürleyen Eğitim Bakanlığı’na bir çift lafımız var” diyerek kadın haklarının ve kadın hakları hususundaki eğitim düzeyinin ülkemiz standartlarında nerede olduğuna dikkat çekti.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkiye’deki gerici AKP iktidarının gölgesinde kurulan taklitçi-muhafazakar bir zihniyet mevcuttur”

Erçin’in açıklaması şöyle:

“‘Regl Kitabım’ı ve tampon kullanımını cinsel içerik olarak görüp bunu sansürleyen Eğitim Bakanlığı’na bir çift lafımız var. Biliyoruz ki Kuzey Kıbrıs’ta uzun zamandır Türkiye’deki gerici AKP iktidarının gölgesinde kurulan taklitçi-muhafazakar bir zihniyet mevcuttur. Bu zihniyet mesele kız çocukları, kadın hakları, kadınların bedeni olduğu zaman icazet merkezi olan Türkiye iktidarının kendisine izin verdiği hareket alannı içerisinde dolanmaktadır.

“UBP Hükümeti KAYAD ile imzaladığı protokolü de tek taraflı feshetmişti”

Aslında bu zihniyet ilk kez ortaya çıkmamıştır. UBP Hükümeti yine kendi eğitim bakanlarından Olgun Amcaoğlu’nun KAYAD ile işbirliği içerisinde Eğitim Bakanlığı görevi süresince düzenlenmiş 14 derslik ‘toplumsal cinsiyet eşitliği, sağlıklı ilişkiler, rıza, cinsel sağlık’ gibi başlıklar içeren ders müfredatı için protokol imzalamış ve yine Olgun Amcaoğlu’nun imzasıyla hiçbir gerekçe sunmayarak protokolü tek taraflı feshetmiştir.

“Bu topraklarda toplumsal cinsiyet adaletini sağlamak için mücadele verenleri bilin ki asla yılmayacak”

Yıllardır yok sayılıp teşkilatlandırılmayan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED) ve Meclis’te kadük hale düşürülmüş ‘Ev İçi Şiddet Yasası’nın durumları bu topraklarda toplumsal cinsiyet adaletini sağlamak için mücadele verenleri bilin ki asla yıldırmayacaktır.

“Düzenlediğiniz ‘Aile Çalıştayı’ denen çalıştayda kadının tek görevinin ‘evlenip aile kurma’ olduğunu söyleyen zihniyetinizi unutmuş değiliz”

2022 Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı ve Vakıflar İdaresi’nin birlikte organize ettiği ve adına ‘Aile Çalıştayı’ denen çalıştayda bir kadının en ulvi hatta tek görevi olarak nitelendirilen ‘evlenip aile kurma’ ve ‘ne olursa olsun ailenin birlik ve bütünlüğünü, yuvasını koruması gerektiğini’ telkin eden zihniyetlerin de varlığını unutmuş değiliz.

“Kadınlar hijyen ürünlerini yüzde 16’lık ‘lüks tüketim vergisi’ ile satın almak zorunda bırakılıyor”

Kadınların hiçbir doğum kontrol yöntemine ücretsiz olarak erişemediği, devlet hastanelerinde kürtaj yaptıramadığı ve adet dönemlerinde kullandıkları hijyen ürünlerini yüzde 16’lık ‘lüks tüketim vergisi’ ile satın almak zorunda bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz.

“Ergenlik çağına gelmiş tüm çocuklarımız okullarda öğretilmesi gereken cinsel eğitimi ‘Tik Tok’ gibi mecralardan öğreniyor”

Cinselliğin ve cinsel yaşamın tabu olduğunu düşünen, bunu konuşmaktan ve bunun konuşulmasından rahatsız olanlar bugün her genç kadının doğal biyolojik döngüsünün bir parçası olan regl dönemiyle ilgili doğru bilgiye erişimi engelliyor.

Günümüzde ergenlik çağına gelmiş tüm çocuklarımız okullarda öğretilmesi gereken cinsel eğitimi ‘Tik Tok’ gibi her türlü doğru ya da yanlış bilginin olabileceği sosyal medya mecralarından öğreniyor.

Bugün burada temsili olarak tampon ve pedlerden hazırladığımız bu çelengi KKTC Eğitim Bakanlığı’nın önüne kendi çağdışı zihniyetleriyle yüzleşmeleri adına sembolik olarak bırakıyoruz. Bu çelenge her baktıklarında tabu olarak gizlemeye çalıştıkları, kadınların biyolojik döngüsünü hatırlasınlar.

“Eğitimin başındaki bu sansürcü ve gerici zihniyet, bir daha geri gelmemek üzere tarihin çöplüğündeki yerini almalı”

Ülkemiz adına temennimiz en kısa zamanda eğitimin başındaki bu sansürcü ve gerici zihniyetin bir daha geri gelmemek üzere tarihin çöplüğündeki yerini almasıdır. Çünkü orada ne varsa, burada da olmayacaktır!

Çok kısa sürede sosyal medya üzerinden duyurulan bu etkinliğe destek veren tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. #GericiliğeTampon

Fotoğraflar: Özgür Gazete/Kadir Sidal











Başa dön tuşu