Kıbrıs

Yüksek mahkemenin önü açılmalıdır

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş, Anayasa değişikliği konusunda Özgür Gazete’ye yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adaylarına “Tüm adaylara çağrımdır. Açsınlar ağızlarını ve Anayasa değişikliğini de biraz konuşsunlar” dedi

Yüksek Mahkeme’nin önünü tıkamanın son derece yanlış olduğunu dile getiren, Denktaş, “11 adayız hiçbiri Anayasa Değişikliği Önerisi konusuna değinmiyor. Herkes bu çağrıyı yapsın ve referandumda 7 ile kısıtlanmış yargıç sayısının Yüksek Mahkeme’de 11’e kadar çıkarılmasının önünü açalım” dedi.

Serdar Denktaş, Anayasa’nın 1985’te geçtiğini ancak o günden bu güne toplum nüfusunun, dava dosya sayılarının tamamen değiştiğini, dolayısıyla da bir değişiklik ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Denktaş, Anayasa değişikliğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Yüksek Mahkeme’nin önünü tıkamak son derece yanlıştır. 11 adayız hiçbiri Anayasa Değişikliği Önerisi konusuna değinmiyor. Herkes bu çağrıyı yapsın ve referandumda 7 ile kısıtlanmış yargıç sayısının Yüksek Mahkeme’de 11’e kadar çıkarılmasının önünü açalım. 1985’te geçti Anayasa.

O dönem nüfusumuz kaçtı, dava sayısı neydi. Yüksek Mahkeme’ye yapılan başvuru sayısı kaçtı. Seçim yasamız bu kadar karmaşık değildi. Bugün, nüfus arttı, dava sayısı arttı. Seçim Yasası, inanılmaz efor isteyen bir yasa haline geldi. Böylesi bir durumda Yüksek mahkeme diyor ki; ‘Anayasa’ya başvuruyorsunuz ama benim önümdeki dosyalar o kadar çok ki bekleyeceksiniz.’

Ama Anayasa’ya başvurduğunuzda aslında acildir. O nedenle bu referandumda tek maddelik Anayasa Değişiklik Önerisi’ne ‘evet’ denilmesi çağrımı ben yineliyorum. Tüm adaylara çağrımdır. Açsınlar ağızlarını ve bu öneriyi biraz konuşsunlar”











Başa dön tuşu