Kıbrıs

Denktaş: İnsanca konuşalım

ÖZGÜR GAZETE 
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeleri ve Maraş konusunu Özgür Gazete’ye değerlendirdi.

Denktaş, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de en uzun sahile sahip ülke olduğunu kaydederek, “Türkiye, her koşulda işin bir parçasıdır ve ne Yunanistan’ın ne Rum tarafının bunu dışlayabilmesi mümkündür” dedi. Sorunun gelinen aşamada ‘Yunanistan ile Rum tarafında yapılan anlaşma nedeniyle’ başka bir boyuta sıçradığını kaydeden Denktaş, Türkiye ve Yunanistan’ın bu işi önce kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söyledi.

“NE FRANSA NE BAŞKA ÜLKE, KIBRISLI RUMLAR İÇİN CAN ALAMAYA, VERMEYE RAZI OLMAZ”

Bölgedeki gerginliğin ortadan kaldırılmasının diplomasi ve diyalog yolu ile mümkün olduğuna dikkat çeken Denktaş, şu yorumu yaptı: “Yunanistan teklifleri reddetmektedir. Fransız gemileri Doğu Akdeniz’e inmiş durumdadır. Fransız savaş uçakları adaya iniş yapıyor. Ne Fransa ne başka ülke, Kıbrıslı Rumlar için gelip can alamaya vermeye razı olmaz. Ama unutmasınlar birbirleri için can vermeye, can almaya Türkler tarih boyunca razı olmuştur, gene olacaktır. Bu yola sapmasınlar. Bu yola saptırmasınlar. Birlikte oturulup bir işbirliği yapılabilir.

“İNSANCA KONUŞALIM”

‘Ben korkmuyorum arkamda şu kadar AB var’ gibi bir yaklaşım, savaşa yol açar, bu hoş değil. Kıbrıslı Türkler olarak, Türkiye olarak, zarar görmedikçe ‘bir yerlere saldıralım’ düşüncemiz hiç olmadı. Bıraksınlar, bunları, gelsinler işbirliklerini konuşalım, insanca konuşalım. 50 yıl denediklerimizin üstünde kafa yorup tartışmanın anlamı yok. Başka şeyler deneyelim.” Eğer Türkiye ile Yunanistan, Doğu Akdeniz’de bir işbirliği yaparsa, uluslararası toplum da güneye ve Yunanistan’a vermekte olduğu şımarma nedenlerini ortadan kaldırırsa çözüm bulunur. Tarih baktığınızda Yunanlıların, Rumların bu anlamdaki şımarıklıkla attıkları adımların sonucunun ne olduğunu yazar. Tekrar etmesine gerek yok. Bizim istediğimiz, konuşabilmektir. Konuşabildiğimiz müddetçe sorunların çözümlenebileceğini biliriz. Haklarımızı teslim etmemizi bekliyorlar. Tümünü etsek mevcut koşullarda yine bizimle bir şey paylaşmaya hazır olmadıklarını görüyoruz. Yapmamız gereken farklı metotlarla birbirimize güveni tesis edebilir miyiz buna bakmamız lazım.”

“MARAŞ SEÇİME KURBAN EDİLMEMELİ”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş, Maraş’ı BM Güvenlik Konseyi kararlarına ters düşmeden de açılabilmenin yolları olduğunu söyleyerek, Maraş’ın bir ortak çalışma merkezi haline gelmesinin çok mümkün olduğunu dile getirdi.

Maraş seçime kurban edilememeli diyen Denktaş, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Maraş, mutlaka bizim gözetimimizde, bizim yönetimimizde açılmalı, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ters düşmeden de açılabilmenin yolları var. ‘Hayır, boş verin, biz yapalım, oldubitti olsun’ yaklaşımı ile gitmemeliyiz olayın üzerine. Maraş’ın bir ortak çalışma merkezi haline gelmesi, Maraş’ın hem güney hem de kuzey için bir ortak yatırım ve işletme alanı haline gelmesi, özel statülü bir bölge olarak, bizim yönetimimizde çok çok mümkündür. Her taraf kazanır. Kimse kaybetmez ve üstelik ileriye yönelik de yepyeni bir ortamın doğuşu gündeme gelmiş olur. Bunun için de yapacağımız açıklamalar, atacağımız adımlar, doğru olmalıdır. Maraş açılımı seçime kurban edilmemelidir. Bunu yapmamız halinde Kıbrıs konusunda yıllardan beridir ortaya koyduğumuz gayret, Annan Planı’nda kaybetmemize rağmen ortaya koyduğumuz duruş, Crans Montana’da ortaya konulanlara rağmen reddedilişin getirdiği simgesel kazanımlar bir anda ortadan kalkar ve sıfıra dönmüş oluruz. Bu anlamda uluslararası hukuka uygun hareket edilebileceğini düşünüyorum. Aksi halde Rum tarafının hidrokarbon konusundaki yanlışını tekrar etmiş oluruz. O da yepyeni bir çatışma ortamı yaratır. Böyle bir yaklaşımı düşüncelerimizden uzak tutmak durumundayız.”











Başa dön tuşu