KıbrısManşet

İHP: Bu karar ülkedeki demokratik ortamı bulandırdı

İnsan Hakları Platformu (İHP) Kormacitli (KoruçamMaronit Maria Skoullou‘nun Muhtarlık adaylığı başvurusunun “güvenlik” gerekçe gösterilerek, Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedilmesinin ülkedeki demokratik ortamı bulandırdığını belirterek, Bakanlığın kararı dayandırdığı yasal mevzuatı açıklamaya davet etti

İHP: Bu karar ülkedeki demokratik ortamı bulandırdı

Yazılı açıklama yapan Platform, 2022 yerel seçimleri kapsamında Kormacit’de yapılacak muhtarlık seçimi için medyaya yansıyan Maria Skoullou’nın adaylığının Dışişleri Bakanlığı tarafından yasal bir gerekçeye dayanmaksızın reddedilmesinin ülkedeki demokratik ortamı bulandırdığını belirtti.

Açıklamada, “2005 yılında Maronitlerin yoğunlukta olduğu Kormacit köyü için Maronitlerin yerel yönetimlere katılıp kendi kendilerini ilgilendiren konularda daha aktif katılımı için bir açılım yapılmış ve seçme ve seçilme hakkı verilmiştir” denildi.

“Demokratik değerler ve azınlık hakları, seçim süreci ve sonrası için tehlikeli”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu düzenlemeye Dışişleri Bakanlığı tarafından 2022 Yerel seçimleri sürecinde gölge düşürülmüş ve Maria Skoullou’nın muhtar adaylığı hiçbir gerekçe gösterilmeden, seçimlere çok az bir süre kala geri çevrilmiştir.

İnsan Hakları Platformu olarak bu şaibeli kararı demokratik değerler ve azınlık hakları başta olmak üzere tüm seçim süreci ve sonrası için tehlikeli bulduğumuzu ve Dışişleri bakanlığının bu konudaki kararı ile ilgili gerekçesini ve dayandığı yasal mevzuat ve ilkeleri toplum ile açıkça paylaşmasını talep ederiz.

Aksi halde bu kararın yasal düzenlemelerden değil kişisel çıkarlarla bağlantısı olduğu izlenimi tüm toplumda yerel seçimler öncesi bu kritik dönemde huzursuzluk ve şüphe yaratacağının altını çizeriz”

Neler olmuştu?

Kormacit köyünde Yorgo Kasap Restoran‘ı işleten, ülke genelinde tanınan ve geçtiğimiz ay muhtar adayı olduğunu açıklayan Maria Skoullou, dün adaylığının “uygun olmadığı” gerekçesiyle reddedildiğini duyurmuştu.

Skoullou, “Adaylığımın sunulduğu günden reddedildiği güne kadar yanımda olan ama en önemlisi çeşitli şekillerde bana olan şefkatini ve sevgini gösteren hepinize teşekkür ederim. Ayrıca çok sayıda müşteri, tanıdık ve arkadaşlarıma bana karşı gösterdikleri ve göstermeye devam edecekleri destek ve güven için teşekkürlerimi sunuyorum” demişti

Muhtar adaylığım “uygun görülmedi”
Η υποψηφιότητά μου αρνήθηκε

Adaylığının hangi gerekçe ile uygun bulunmadığını belirtmeyen Maria Skoullou Kıbrıs’ın en ünlü Maronitlerinden biri olarak ülkedeki tüm kesimler tarafından sevilen bir isim.

Skoullou’nun Rumca yaptığı açıklama şöyleydi

Σεβαστοί εγκλωβισμένοι, τολμηροί επανεγκατασταθέντες, Μαρωνίτες του Κορμακίτης μας.
Όπως πληροφορηθήκατε, κρίθηκα μη κατάλληλη για να διεκδικήσω την θέση του επί κεφαλής της Τοπικής Αρχής Κορμακίτη στις επικείμενες εκλογές στις 23 Δεκεμβρίου 2022.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ταχθήκατε στο πλευρό μου από την μέρα υποβολής της υποψηφιότητάς μου, μέχρι την μέρα της απόρριψής της, αλλά κυρίως όλους εσάς που δείξατε ποικιλοτρόπως την συμπάθεια και την αγάπη σας προς εμένα, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς μου.
Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και σε πληθώρα πελατών , γνωστών και φίλων για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν, δείχνουν και θα εξακολουθούν να δείχνουν προς το πρόσωπό μου.
Τέλος , εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2023, γεμάτο υγεία , χαρά , ευημερία σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Güvenlik gerekçesi!

Yenidüzen’den Hüseyin Özbarışçı’nın ulaştığı Bakanlık yetkilileri ise gerekçe olarak “Rum yönetimi güdümünde bir adaylık olduğu için olası bir güvenlik zafiyetine fırsat verilmemesi adına…” şeklinde utanç dolu bir açıklamada bulunmuştu.










Başa dön tuşu