EkonomiKıbrısManşet

Atan: Vergi düzenlemeleri konusunda uzlaşıya varıldı

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamusen) Genel Başkanı Metin Atan, Çalışma Bakanı Hasan Taçoy ve Maliye Bakanı Alişan Şan ile yapılan toplantıların ardından, 2019 yılından beri güncellenmeyen vergi dilimlerinin yeniden düzenleneceğini duyurdu

Atan: Vergi düzenlemeleri konusunda uzlaşıya varıldı

Maliye Bakanı Alişan Şan ve Çalışma Bakanı Hasan Taçoy ile birlikte yaptıkları toplantının ardından yazılı açıklamada bulunan Atan, sendikaların talepleri doğrultusunda asgari ücret ve vergi dilimlerinin güncellenmesinin masaya yatırıldığını belirtti ve dün gerçekleşen toplantının ardından masada uzlaşıya varıldığını bildirdi.

Başbakanla imzalanan protokol ile 56/76 sayılı yasada hayat pahalılığının yansıyan oranın 2010 sonra işe girenlerin maaş artışından kaynaklı vergi dilimlerinin en yüksek vergili dilimine girmesi nedeniyle güncellenmesi ve 2010 sonra işe girenlerin ekonomik duruma ve Maliye’nin ekonomik bütçesine göre hayat pahalılığında maaşlara artış yapılmasını gündeme getirdiklerini kaydeden Atan, toplantı detaylarını aktardı.

“Vergi Usül Yasası’na göre 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yeni vergi sistemi devreye girecek”

Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sendikaların ortak çalışmasıyla vergi dilimlerinin güncellenmesi ile birlikte en düşük gelirlinin artık en yüksek vergiyi ödemeyeceği, adaletli bir vergi sistemine geçileceğini ifade eden Atan, “Çok kazananda çok az kazanandan az prensibinin uygulanmasını talep ettik. Sendikalar olarak bizlerinde yaptığı çalışmaları Maliye Bakanlığı’na sunduk ve vergilerin güncellenmesi adına uzlaşı sağladık, Ocağın ilk haftası vergi dilimlerinin yanında kişisel muafiyet ve matrahların güncellenip son şekli belirlenecek. Böylelikle Vergi Usül Yasası’na göre 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yeni vergi sistemi devreye girecektir” dedi.

“Asgari ücretli perişan, işveren bunu bildiği halde topu taca atmaya çalışıyor, buna müsaade etmeyeceğiz”

Diğer yandan ülkede ekonomik sıkıntıların devamına dikkat çeken Atan vergi dilimlerinin belirlenebilmesi için asgari ücretin bir an önce belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, açıklamasının devamında, “Asgari ücretli perişan işveren de bunu bildiği halde topu taca atmaya çalışıyor. Burada art niyet var, ‘Asgari ücretliyi sömürelim emeği çalalım, biz ultra zengin olalım’ mantığı var ve bunu uygulamaya çalışıyorlar. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz. Asgari ücret en düşük kamu ücretine denk olmalı” dedi.











Başa dön tuşu