KıbrısManşet

Hasan Yıkıcı yazdı: Toplum Liderini Arıyor

Açıkça ifade etmek gerekirse, Kıbrıslı Türkler bir süredir toplum liderini arıyor. Harmancı’nın aldığı oy ve bu süreçte gördüğü ilgi, sahiplenme ve gelişen güven ilişkisi bu liderlik arayışının ciddi bir ifadesi olarak okunmalı. Mehmet Harmancı artık bir toplum lideri adayı. Hoş, başka inandırıcı bir aday da şu ana kadar yok açıkçası.

Seçim sonuçları, özellikle Lefkoşa özelinde ama kesinlikle Mağusa ve Girne için de anlamlı bir başarı oldu. Böyle bir mutluluğa uzun süredir toplumsal anlamda ihtiyacımız vardı.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ciddi bir liderlik boşluğu yaşanıyor. Kolektif anlamda, kurumsal bir liderlik yapısının gelişememesi 2020 öncesine dayanan daha uzun bir sürece konusu.

Burada vurgulamak istediğim, Mustafa Akıncı’nın ardından toplumsal düzlemde yaşadığımız güçten düşme, müdahalelere karşı savunmasızlık, direnç kaybı ve savrulma hallerinin, büyük oranda bir toplum liderinin eksikliğinden de kaynaklandığıdır.

Kıbrıslı Türkler, kaygı ve endişelerini temsil edecek, ortak duygulanım ve hayallerini toparlayabilecek, taleplerini; öfke ise öfke, sevgi ise sevgi, tüm çalkalanmalarını müşterek bir sosyal ve politik kanala yönlendirebilecek bir liderliğin eksikliğini deneyimliyor. Bu hoş bir deneyim değil.

Birçok alanda bu eksikliğin umut kırıcı yansımalarını görebiliriz. Ama 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk kez bu eksikliğin ifadesini bugünlerde umutsuzluk ile değil umuda ve kolektif mutluluğa tutunma istenciyle deneyimliyoruz.

Lefkoşa’da, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın neredeyse yüzde 50 oy ile en yakın rakibinden oldukça fazla alması tam da bu ifade biçiminin güçlü bir yansımasıdır. Evet, Lefkoşa özelinde konuşuyoruz ve Lefkoşa merkezli bir bakış açısı birçok noktada sıkıntılı olabilir. Fakat öte yandan Lefkoşa sadece Lefkoşa değildir. Bu seçimlerde Harmancı’nın aldığı oy oranı, Lefkoşa dışından da Harmancı’nın ciddi şekilde sahiplenilmesi sadece onun Lefkoşalılar için değil, toplum genelinde de sahiplenildiğini gösteriyor.

Yazının devamı için BURAYA tıklayın











Başa dön tuşu