EkonomiKıbrısManşet

Serdaroğlu: Geçim ile mücadele etmeye çalışan halkımız görülmüyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün saat 08.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın toplantı salonunda toplandı. Tüm tarafların hazır bulunduğu ‘üçüncü’ toplantıda 2023‘ün ilk asgari ücretinin belirlenmesi bekleniyor

Arhun: Amacımız, hedefimiz, bütün kesimleri memnun edecek ücreti belirlemek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için işçi, işveren ve hükümet taraflarının bir araya gelmesiyle üçüncü kez toplandı. Çalışma Bakanı Hasan Taçoy, toplantının başlarında; “Umarım bugün asgari ücreti belirleriz” diye konuştu.

İşveren tarafını temsilen konuşan Metin Arhun; “Aralık ayında belirlenecek olan asgari ücretle, ocak ayında belirlenecek asgari ücret arasında herhangi bir fark yoktur” dedi. Masada konuşulan rakamların nasıl bulunuduğuna dair bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Metin Arhun, “Kendi düşüncelerimizi de aktaracağız” ifadelerini kullandı.

İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığını söyleyerek; “Yeni belirlenecek olan rakamları verebilecek işverenler var, ancak belirlenecek asgari ücreti veremeyecek işverenler olumsuz etkilenip eleman azaltabilir veya iş yerlerini kapatacaklar. Bizde Türkiye’deki gibi büyük şirketler yok. Sektörel bir asgari ücret de yok. Amacımız hedefimiz, bütün kesimleri memnun edecek ücreti belirlemek”  diye konuştu.

Serdaroğlu: Geçim ile mücadele etmeye çalışan halkımız görülmüyor

İşçi tarafını temsilen masada bulunan Hür İşçi Sendikaları (Hür-İş) Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, asgari ücreti artırmanın büyük marifet omadığına değinerek; “Önemli olan piyasadaki artışları durdurmaktır. Gerçekten, gerçekleri görmemiz gerekiyor. Hak ettiğimiz gibi yönetilemiyoruz. Ülkemizde, nüfusun büyük oranı asgari ücretteki kararı bekliyor. Gençlerimiz evlenemiyor. Bugün bu masada net tavrımızı koyacağız. Kasım ayında asgari ücret toplantısının çağrısını yaparken; henüz daha asgari ücret daha belirlenmeden fiyat artışları yaşandı. Geçim ile mücadele etmeye çalışan halkımız görülmüyor” şeklinde konuştu.

Masanın devlet kanadı adına açıklama yapan Taçoy, “11 bin 500 TL net, bizim çıkabileceğimiz en üst noktadır” derken, işçi tarafını temsil eden Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise 11 bin 500 TL’yi kabul edemeyeceklerini söyledi, 12 bin 39 TL net, 13 bin 839 TL brüt teklifinde bulundu.

Ne olmuştu?

İşveren tarafının katılmadığı ikinci toplantı sonrası Çalışma Bakanı Taçoy, işçi tarafına 11 bin 500 TL net asgari ücreti önerdiklerini söylemişti.

İşçi tarafını temsilen masada bulunan Hür İşçi Sendikaları (Hür-İş) Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, Bakan Taçoy’un net 11 bin 500 TL teklifini Hür-İş’in yetkili organlarında görüşeceklerini ve 3 Ocak Salı günü masada olacaklarını belirtmişti.

Taçoy, 30 Aralık 2022 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada ise, asgari ücretin en fazla net 11 bin 550 TL olmasının mümkün olabileceğini aktarmıştı.











Başa dön tuşu