KıbrısManşet

Ataoğlu: Tek kullanımlık plastiklerin satışını yasaklamak için karar üreteceğiz

Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, plastik çatal – bıçak, bardak, tabak veya pipet gibi tek kullanımlık plastiklerin satışının yasaklanması adına karar üreteceklerini söyledi

Ataoğlu: Bu kararı almamızdaki etkenlerden biri turistlerden gelen çevre şikayetleri

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu’nda, tek kullanımlık plastikleri kullanımdan kaldırma kararı üreteceklerini söyledi. Ataoğlu, tek kullanımlık plastikleri ise “plastik kaşık – çatal, plastik tabak, pipet ve plastik bardak” şeklinde açıkladı. Ataoğlu, bu kararı almalarındaki etkenlerden birinin, turistlerden gelen çevre şikayetleri olduğunu da belirtti.

BRT’de Levent Kutay’ın sunduğu programa konuk olan Ataoğlu, 1 Aralık 2018 yılında, marketlerdeki naylon poşetleri ücretlendirdiklerini, o süreçte çevredeki naylon poşet kirliliğinin yüzde 60 oranında azaldığını gözlemlediklerini söyledi. 2019 Mayıs’ta görevden ayrıldığını anımsatan Ataoğlu, “Görevden ayrıldıktan sonra göreve geldiğim sürece kadar, pek çok markette poşetlerin ücretsiz verildiğini gözlemledim” dedi.

“Naylon poşetler, 6 ay içinde kaldırılacak, yakın zamanda çanta ve fileler dağıtmaya başlayacağız”

Son olarak, 6 ay içerisinde naylon poşetleri kaldırma kararı aldıklarını anımsatan Ataoğlu, naylon poşetlere çevreci alternatifler olduğunu, vatandaşın bu alternatiflere yönelmesi gerektiğini söyledi.

Yakın zamanda çanta ve fileler dağıtmaya başlayacaklarını ifade eden Atoağlu, naylon poşet üreten firmaların “yeterince düşünülmedik” şeklindeki tepkilerine ilişkin, “Biz poşetleri tamamen kaldırmıyoruz. Bugün marketten naylon poşet alıp evimde çöp olarak kullanıyorsam, şimdi aynı poşeti gidip marketten satın alacağım. Üreticiler bu şekilde yine üretmiş olacak. Bunu birlik ve beraberlik içinde yapmamız gerek” dedi.

“Turizmden aldığımız şikayetlerin başında çevre kirliliği var”

Öte yandan, önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında tek kullanımlık plastik ürünlerin kaldırılması adına karar üreteceklerini söyleyen Ataoğlu, “Plastik çatal – bıçaklar, pipetler, bardaklar tabaklar… Bunların hepsi kaldırılacak” dedi, bu ürünlerin çevreci alternatifleri olduğunu belirtti.

“Bizim amacımız çevremize sahip çıkmak” diyen Ataoğlu, “Eğer biz bir ada ülkesiysek ve önde gelen sektörlerimizden olan turizmden aldığımız şikayetlerin başında çevre kirliliği varsa, hep birlikte çevremize sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.

 











Başa dön tuşu