KıbrısManşet

Baybars: Projeyi başka yerde aramaya gerek yok, proje vardır, hazırdır

İçişleri eski Bakanlarından, Bağımsız Milletveili Ayşegül Baybars, atanmış Başbakan Ünal Üstel ve diğer hükümet ortaklarının geçtiğimiz gün yaptıkları Ankara ziyareti sırasında, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanan “Derinya’da sosyal konut projesi müjdesi“yle ilgili konuştu, kendi Bakanlığı döneminde hazırlanan ve lansmanı dahi yapılan yerli projeyi hatırlattı

Baybars: Projeyi başka yerde aramaya gerek yok

Sosysl medya hesabından “Projeyi başka yerde aramaya gerek yok” başlıklı fotoğraflar eşliğinde bir açıklama yapan Baybars, Mağusa, Maraş Derinya’da yapılması planlanan sosyal konut projesinin, 2018 yılında vatandaşlarıın barınma ihtiyacını karşılamak için başlattıkları sosyal konut projelerinin ilk adımı olduğunu söyledi.

Baybars, “2019 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ayırdığımız 140 dönümlük araziyle birlikte ülkedeki barınma sorununu çözmeye yönelik, önce Mağusa, sonrasında Güzelyurt, İskele, Girne ve Lefkoşa bölgelerinde sadece kırsalda değil kentlerdeki konut sorununu çözmek için planlama yaptık” dedi.

“Proje 2020 yılı başında tamamlandı ve lansmanı da yapıldı”

Baybars o dönemde yaptıkları hane halkı anketleri ve ihtiyaç analiz raporlarına göre imar planı çerçevesinde yerel mevzuata, ülkenin coğrafi, kültürel ve yaşam alışkanlıklarına uygun konut projelerinin 2020 yılı başında tamamlandığını ve 26.02.2020 tarihinde yaptıkları lansman ile kamuoyunun bilgisine sunulduğunu hatırlatarak,
Mağusa, Maraş, sosyal konut projesine göre, yerli mimar ve mühendislerin hazırladığı, Şehir Planlama Dairesi’ndeki uzman plancıların destek verdiği, fizibilite raporlarının ülke gerçeklerine uygun hazırlandığı proje tamamlandığında yaklaşık 4 bin 200 kişiye sadece bir konut değil yeni yaşam alanı sunulmuş olacağını kaydetti.

Baybars, “Hane halkı ve ihtiyaç analizlerine göre oluşturulan 2+1 ve 3+1 konut tipleriyle bin 192 daireden ve sosyal donatılardan oluşan yaşam şehri konseptiyle ilçenin yaşam alışkanlıklarına uygun, bölgenin dokusunu koruyan, engelli dostu ve çevreci bir bakış açısı ile hazırlanan projenin üç etapta tamamlanması hedeflenmekteydi” dedi.

“Doğru projeler başka hükümetler tarafından bir kenare itilmemeli”

Baybars şöyle devam etti;

“Sadece sıcak bir yuva değil, çağdaş bir yaşam alanı yaratarak vatandaşlarımıza uygun elverişli konut imkanı sunarken, proje kapsamında; dükkanlar, okul, sağlık ocağı, spor sahaları, parklar ve etüt merkezleriyle birlikte çağdaş yaşama dair ihtiyaçların karşılanabilmesine yönelik kapsamlı bir planlama yapıldığını da ortaya koymak önemlidir.

İlk etap projelendirme ile; toplam 376 konutun inşaası ve bin 316 vatandaşımıza yeni yaşam alanları sunmak hedeflenmişti.

Güzelyurt’ta ise arazi uygunluğu ve bölgesel faktörler değerlendirilerek ilk etapta 3+1 konut tipiyle şekillenen projede 120 vatandaşımıza çağdaş konutlar sunmayı hedeflenmişti. Buna ilişkin projeler de tamamlanmış durumda idi.

Devletin devamlılığı esastır. Vatandaşa hizmeti istikrarlı bir şekilde götürebilmek için hazırlanmış doğru projeler başka hükümetler tarafından bir kenare itilmemeli.

“Yeni bir proje yapmaya gerek yoktur. Proje vardır, hazırdır”

Hükümet, Ankara ziyareti sonrası topluma sosyal konut müjdesi vermiş olsa da henüz ortada hiçbirşey olmadığı, var olan ve ihaleye çıkmak için hazır hale gelen projeleri görmedikleri yapılan açıklamalardan bellidir.

Yeni bir proje yapmaya gerek yoktur. Proje vardır, hazırdır. Hükümetin bu konudaki tek ihtiyacı, geçmiş dönemde bizim yaptığımız gibi projeye uygun finansman bulmak adına bankalarla temasa geçmek ve ödeme koşullarını düzenleyerek ihaleye çıkmaktır.

Ülkenin ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar çektiği bir dönemde, hem gençlerimizin ve dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmasına hem de darboğaz içerisinde olan özel sektörümüze eş zamanlı şekilde katkı sağlayacak bu fırsat hükümet tarafından heba edilmemelidir.

“Başlatmış olduğumuz projenin takipçisi olmaya devam edeceğiz”

Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi vaad eden hükümetin, gençleri uygun koşullarla konut sahibi yapmak kadar yerel sektörlerimize sahip çıkması, yerli insan kaynağını kullanması, bu ülkenin kurumlarına sahip çıkması da asli görevidir.

Başlatmış olduğumuz sosyal konut projesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz”











Başa dön tuşu