KıbrısManşet

Altıok: 780 milyon dolarlık kablo ne için?

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Akademisyenlerinden Hasan Ulaş Altıok, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu‘nun “Kablo ile elektrik getirmenin yatırım maliyetinin 780 milyon dolar” sözlerine karşı cevaplanması adına üç kritik soru sordu

Altıok: 780 milyon dolarlık kablo ne için?

Sosyal medya hesabından “780 milyon dolarlık kablo ne için?” başlıklı bir açıklama yapan Altıok, UBP-DP-YDP Hükümeti‘nin Ankara ziyareti sırasında TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından “müjde” olarak açıklanan “TC’den KKTC’ye kablo ile elektrik getireceğiz” açıklamasının ardından, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu‘nun da geçen gün katıldığı bir toplantıda “Kablo ile elektrik getirmenin yatırım maliyetinin 780 milyon dolar” olduğunu söylediğini hatırlattı.

Altıok, “Bu rakamla o projenin feasible olması mümkün görünmemektedir. Eminim kendisi de bunu bilmektedir. Elektrik tarifelerini daha da artırmamak için bu yatırım bedelinin TC tarafından karşılanması kaçınılmazdır. Aksi düşünülemez. Eğer bu proje yapılacaksa ve yatırım bedeli de TC tarafından ödenecek ve Kıbrıslıtürklere hibe olarak verilecekse, o zaman da akla şu sorular geliyor” dedi ve sorularını yöneltti;

1- 780 milyon dolar yatırım ile ülkemizde farklı yöntemlerle çok daha ucuza elektrik üretilemez mi?

2- Eğer üretilebilmesi mümkünse (ki ben bundan eminim), yani esas neden ekonomik değilse, Kıbrıslıtürkleri elektrik üretiminden koparıp kablo projesinde ısrar etmek ne anlama gelmektedir?

3- Bu yatırım ile amaçlanan TC’nin bölgedeki çıkarlarını korumaksa (ki TC’nin kendi çıkarlarını korumaya çalışması anlaşılırdır), üretimden tamamen kopartılıp bağımlı hale getirilen bizlerin çıkarları ne olacak ve kim koruyacak?

Eminim hepimiz bu soruların cevaplarını çok iyi biliyoruz”











Başa dön tuşu