KıbrısManşet

Baybora: Okullarımızın yüzde 55’inde spor malzemeleri eksik, çocuklar mutsuz

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Mustafa Baybora, okulları ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakanın ve çocuklarda beden eğitimi ve spor alanında oluşan hayal kırıklığı, mutsuzluk ve travmanın sorumlusunun eğitimi yönetemeyen Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu olduğunu söyledi

Baybora: Covid-19 salgına rağmen eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi, öğretmenlerin özveri ve fedakârlığı sayesinde oldu

Sendika adına yazılı açıklama yapan Baybora, dünyayı ve ülkemizi olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının üçüncü yılında olunduğunu hatırlatarak, salgının yarattığı tüm olumsuzlara rağmen, bu süreçte eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinin, öğretmenlerin ortaya koyduğu özveri ve fedakârlık sayesinde olduğunu vurguladı.

Baybora, “Salgından dolayı ilköğretim çağındaki öğrencilerin beden eğitimi ve spor etkinlileri de kesintiye uğramıştır. İlkokul çağındaki çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerinde beden eğitimi ve oyun çok önemlidir. Sınıf dışı etkinliklerde oyun ve beden eğitimi faaliyetleri çocukların paylaşım duygularını geliştirmektedir” dedi.

“Sorumlusu eğitimi yönetemeyen Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’dur”

2022-23 eğitim öğretim yılında okul sporları etkinliklerinin yeniden başlamasının ilkokul öğrencileri arasında mutluluk ve heyecan yarattığını ancak Eğitim Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi’ne bağlı okul sporlarının, paylaşımcı ve kapsayıcılıktan uzak olmasının ve merkeziyetçi ve dayatmacı yaklaşımının sonucunda okul sporları etkinliklerinde çocukların heyecan ve mutluluklarına gölge düştüğünü kaydetti.

Baybora madde madde bunun doğurduğu sonuçları sıraladı;

1) 9-11 yaş kategorisi üzerindeki kurallar ile müsabakaların yapılması çocukları fiziksel olarak olumsuz etkilemiştir.

2) Mevcut kurallara göre hakem yetersizliğinden dolayı müsabakalarda adaletsizlik yaratılmıştır.

3) Haziran ayında yayınladığımız araştırmamızın sonuçlarına göre okullarımızın yüzde 55’inde spor malzemeleri eksiktir. Bu eksiklikler tamamlanmamıştır.

4) Okullara tek bir kuruş bütçe verilmediği gibi, spor müsabakalarına taşımacılık için katkı da yapılmamaktadır. Bu da birçok okulumuzu yaratılan merkezi sistem dışına itmekte ve katılımlarını engellemektedir.

5) Öğrenci sayısı 600 ve üzeri okullar ile öğrenci sayısı 100 ve altında olan okulların aynı şartlarda gruplanması, okullar arası eşitsizlik yaratmış ve müsabaka sonuçları çocuklarda hayal kırıklığı ve travma yaratmıştır.

Baybora, “Okulları ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakan; çocuklarda oluşan hayal kırıklığının, mutsuzluğun ve travmanın sorumlusu eğitimi yönetemeyen Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’dur” dedi.











Başa dön tuşu