KıbrısManşet

KTTB&KTBB: KTMMOB eylemini destekliyoruz. Gün demokrasiye sahip çıkma günü!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği (KTBB), Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) yarın Meclis önünde yapacağı eyleme destek belirterek, tüm üyelerine ve halka da katılım çağrısı yaptı

KTTB&KTBB: KTMMOB eylemini destekliyoruz. Gün demokrasiye sahip çıkma günü!

Ortak yazılı açıklama yapan iki örgüt, üç büyük meslek örgütü olarak “Kıbrıs Türk Toplumunun karakteristik niteliklerinin, toplumsal yapısının, kültürünün, hukukunun, organ ve kurumlarının itibarsızlaştırıldığı, adeta yok sayıldığı bir dönemden geçmekte olduğumuzu; aynı şekilde toplumun kendi alanlarında yetişmiş, uzman, tecrübeli meslek mensuplarının, insan kaynaklarının ve örgütlerinin görmezden gelindiği, değersizleştirildiği; hukuk ve bilimsel kuralların hakimiyetinin, tepeden inme bir ‘biz yaparız, olur’ anlayışına devşirilmeye çalışıldığı; temel görev ve fonksiyonlarını yerine getirmekte bile başarısız olan siyasi erkin ise, bu duruma seyirci kalmak ve hatta yardımcı olmaktan öte bir yaklaşımı olmadığı” saptaması ile aldıkları ortak mücadele kararının haklılığının; bugün hükümet tarafından KTMMOB Yasası’nda Birliğin görüşü alınmadan anti-demokratik şekilde değişiklik yapılmaya çalışılması ile ortaya çıktığına vurgu yaptı.

“Halkımızı ve üyelerimizi eyleme, demokrasiye sahip çıkmaya davet ederiz”

“Açıklamada şunlar kaydedildi;

“Yapılmaya çalışılan değişiklik, bağımsız meslek örgütünün imarla ilgili yetkilerini budamak, ülkenin yetişmiş mimar ve mühendislerini hiçe saymakla sınırlı kalmayıp; çevremizi, mimari kültürümüzü, şehirlerimizi tehdit altında bırakmaktadır.

Bugün KTMMOB’yi hiçe sayarak sergilenen bu tavır, yarın tüm meslek örgütlerinin, ülkenin tüm yetişmiş insan kaynaklarının karşısında olacaktır.

Ülkenin en temel ihtiyaçlarının giderilmesinde yetersiz kalan hükümetin, meslek birliklerinin yetki alanına saldırarak ülkeye ve topluma daha fazla zarar vermesine karşı çıkmak, ülkemize ve demokrasimize sahip çıkmak için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Bu bağlamda 31 Ocak 2023 Salı günü sabah saat 10.00’da kardeş ve yoldaş KTMMOB‘nin Birlik binasından meclise düzenleyeceği yürüyüş eylemine açık desteğimizi beyan eder halkımızı ve üyelerimizi eyleme, demokrasiye sahip çıkmaya davet ederiz”

Neler olmuştu?

UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.

Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBPÖzdemir BerovaDemokrat Parti‘den (DPSerhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDPTalip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.

Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.

Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.

Mimar dava açtı!

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.

Edoğan KKTC Meclisi’nde konuşma yaparken

Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararı

Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.

Hilmi Güner
Foto: Pınar Barut










Başa dön tuşu