KıbrısManşet

YKP: KTMMOB’un yanındayız! Herkesi “talimatla yönetilmeye hayır” demeye çağırıyoruz

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliğinin (KTMMOB) yarın Meclis önünde yapacağı eylemine destek belirterek, yarın herkesi “Talimatla yönetilmeye hayor” demeye çağırdı

YKP: TC’nin dayatmalarına karşı KTMMOB’un yanındayız!

Yazılı açıklama yapan YKP yasada yapılmak istenen değişiklik önerisinin teknik bir ihtiyaçtan ortaya çıkmadığının altını çizerek, bunun külliye tartışmalarında hakaret ederek açıklamalar yapan Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’yı bağıra çağıra yalanlayan bir durumun ifadesi olduğunu, yandaş teknik elemanların TC’den dayatılan bazı projelerin buradaki yasal mevzuat ile uyumlu olmadığını gördüklerinden apar topar gündeme geldiğini belirtti.

Açıklamada, “Yani Arıklı’nın dediği gibi ‘vize istemez canım’ demesi ile istenmeyeceği durumun olmadığı, padişahlarının her istediğini, her istediği yere yapamayacaklarını anladıkları için yasa değişikliğini hazırladılar. Tam da TOKİ tartışmaları konuşulmaya başlanmışken gündeme gelmesi de bunu göstermektedir. Yerel yönetim seçimlerindeki, özellikle Karpaz bölgesindeki sonuçları da bu çerçevede okumak gerekmektedir” denildi.

“Tüm müdahalelerde YDP’nin tetikçi olması da tesadüf değildir”

Açıklama şöyle devam etti;

“Talip Atalay, Tayyip istedi diye müftü yapıldı, sonra hem orada hem burada Milletvekili aday adayı oldu, burada daha kullanışlı olacağına karar verilmiş olacak ki, buraya vekil olması uygun görüldü. Şimdi de bu değişiklik önerisi altında imzası var.

Atalay kimin talebi ile imzacı olmuştur? Kıbrıslıtürklere yapılacak tüm müdahalelerde YDP’nin tetikçi olması da tesadüf değildir.

“YKP herkesi talimatla yönetilmeye hayır demeye çağırır”

KTMMOB Yasası’nın 39. ve 41. maddelerine yönelik yapılmak istenen değişiklik önerisini teknik bir tartışmanın ötesinde siyasi bir müdahale olarak gören Yeni Kıbrıs Partisi, KTMMOB tarafından yapılan eylem çağrısını bu çerçevede destekler ve başta YKP üye, sempatizan ve parti dostları olmak üzere herkesi yarın yapılacak eyleme katılmaya çağırır.

Hep beraber 31 Ocak, Salı saat 10’da KTMMOB önünde buluşup TC’nin dayatmalarına karşı örgütlerimize sahip çıktığımızı sokakta gösterelim. YKP, yeniden bir kez daha herkesi talimatla yönetilmeye hayır demeye çağırır”

Neler olmuştu?

UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.

Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBPÖzdemir BerovaDemokrat Parti‘den (DPSerhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDPTalip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.

Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.

Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.

Mimar dava açtı!

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.

Edoğan KKTC Meclisi’nde konuşma yaparken

Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararı

Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.

Hilmi Güner
Foto: Pınar Barut










Başa dön tuşu