KıbrısManşet

Berova: Başbakan ‘Yasayı geri çekiyoruz’ demedi, ‘Şu anda iş birliği yapıldı’ dedi

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Yasası’nda değişiklik yapılması önerisini sunan üç hükümet vekilinden biri olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Özdemir Berova, önerinin geri çekilmediğini, “şimdilik” uzlaşı sağlandığını söyleyerek, yasa önerisinden hükümet partilerinin haberinin olduğunu açıkladı

Berova: Yasa önerisinden hükümet partilerinin haberi vardı, bireysel bir öneri değildi

Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Berova, konuyla ilgili bilgi kirlilikleri olduğunu ve bunları ortadan kaldırmak istediğini söyleyerek, ilgili yasa önerisinin kendisinin YDP Milletvekili Talip Atalay ve DP Milletvekili Serhat Akpınar‘ın imzasıyla sunulduğunu ancak hükümet partilerinin bundan haberi olmadığı söylemlerinin doğru olmadığını kaydetti.

UBP Milletvekili Özdemir Berova

Berova, “Biz bunu grup toplantısında tartıştık. Konu milletvekillerinin de bilgisindeydi. KTMMOB Başkanı Tunç Adanır‘ın ‘Sadık Gardiyanoğlu ve İçişleri Bakanı’nın bile haberi yoktu’ söylemi gerçekçi değil. Biz ‘milletvekili’ sıfatlarımızla değil; ben UBP Grup Başkan Vekili, Akpınar ve Atalay da partilerinin sözcüsü olarak öneriye imza koyduk. Günün sonunda üç partinin ortaklaşa aldığı bir öneriyle sunuldu, birey olarak sunulmadı” dedi.

“Çağdaş dünyada ve Kıbrıs’ın güneyinde uygulama böyle değil”

2005 yılında KTMMOB Yasası içine vize kurullarının kurulması şartının koyulduğunu, o günkü siyasi irade tarafından ülkede yapılacak olan projelerle ilgili bu uygulamayı uygun gördüğünü söyleyen Berova, ancak çağdaş dünyada ve Kıbrıs’ın güneyi de dahil birçok ülkede bu uygulamanın böyle olmadığını savundu.

Berova, “2005 yılının koşullarında böyle bir gereklilik doğdu ki; bu vesileyle bu denetim görevi bir meslek örgütüne verildi. Evet KTMMOB bir meslek kuruluşu olarak bu ülkenin önde gelen birliklerindendir. Ben de Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanlığı yaptım, Birliklerin çalışma esaslarını biliyorum” dedi.

“Bazı sıkıntılar var ama söylendiği gibi kaos yok”

Berova, KTMMOB Yasası ile ilgili yaptıkları değişiklik önerisinin sebebini, Belediyeler Reformu sürecinden başlayarak anlatmak istediğini söyleyerek şunları kaydetti;

“Biliyorsunuz; yakın zaman önce ‘Belediyeler Reformu’nun iki ana gövdesini hayata geçirdik. Bunlardan biri ‘Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa diğeri de 51/95 Sayılı Belediyeler Yasası‘ydı.

O dönem yaşadığımız süreçte de, ‘Bu yasa geçerse ülkede kaos olacak ve yerel yönetimler hizmet veremeyecek‘ gibi bir kaos algısı yaratılmaya çalışıldı.

Bugün baktığımızda da 18 belediyemiz görev yapıyor. Bazı sıkıntılar var ama söylendiği gibi kaos yok.

” ‘Yollar ve Binalar Yasası’ yolda”

Bu yasal bacaklar içinde bir başka yasamız daha vardı. Şu an beklemede olan; ‘Yollar ve Binalar Yasası’.

İnşaat ve projelerin denetiminin belediyelere verilmesini içeriyor. Yani bu ülkede inşaatların yerel yönetimler tarafından denetiminin ve kontrolünün sağlanmasıyla ilgili yasa tasarısı gündemde.

Ancak belediyelerin imar bölümlerinin daha güçlü bir yapıya dönüştürülmesi gerekiyor. Bunlar olgunlaştıktan ve bu yapılar oturduktan sonra biz de; Rum tarafında ve dünyanın başka ülkelerinde olduğu gibi bu işleri yerel yönetimler üzerinden yürüteceğiz.

“Başbakan ‘Yasayı geri çekiyoruz’ demedi, ‘Şu anda iş birliği yapıldı’ dedi”

Bir yasa önerisi Meclis’e halkın bilgisine sunulmak için geliyor. Bu süreç yaklaşık 20 gün sürüyor. Günün sonunda yasa komite aşamasına gelirse; tüm paydaşlar görüş bildirebiliyor. Dolayısıyla bir yasa önerisinin Meclis’te görüşülmemesi farklıdır, geri çekilmesi farklıdır.

Sayın Başbakan dün KTMMOB yetkilileriyle bir görüşme yaptı; yapılan açıklamada ‘Biz geri çekiyoruz’ denilmedi. Şu anda bir yasal değişikliğe ihtiyaç olmadan sorunların çözümü konusunda iş birliği yapılacağı söylendi.

Yani bu şu demek; yakın sürede bu öneri komitede görüşülmeyecek ama bugün için.

“Önümüzdeki günlerde bu konuda adımlar atılması kaçınılmazdır”

Yapı denetim ofislerinin oluşturulması konusunda da bir ön çalışma var. Yerel yönetimlerin imar bölümlerinin geliştirilmesi ve bu bağlamda güçlerinin artırılması söz konusu. Bütün bunlar olgunlaştıktan sonra yeni bir düzenleme yapmak elbette gerekecek.

25 yıl önce o günkü koşullarla yapılan uygulamanın ilelebet aynı şekilde uygulanmasını beklemek doğru değil.

Dün yapılan açıklamada da görüyoruz ki; bugün itibariyle bir uzlaşı yoluna gidildi, KTMMOB de ‘eylemi kaldırdık’ demedi, ‘askıya aldık’ dedi.

Önümüzdeki günlerde yapısal değişim amacıyla bu konuda adımlar atılması kaçınılmazdır. Ülke insanına kaliteli hizmet sunabilecek bir yapının oluşması yapısal bir değişimdir, biz de UBP olarak bu anlamda her türlü katkıyı koymuş ve her zaman çimento olmuş bir partiyiz.

“Yapısal değişim programına ihtiyaç var”

Bundan sonraki ‘özel’ yapıların denetimleri konusunda müellife yasal zorunluluk getirildi. Bunun düzgün şekilde organize edileceği yapısal değişim programına ihtiyaç vardır.

Planlama ve İnşaat Dairesi’nden aldığım bilgiye göre; bu zamana kadar hiçbir devlet projesi vizelenerek hayata geçmedi. Uygulamada da aslında tam bir uygulama olmayan bir durum söz konusuydu.

“Vizenin denetimle yakından uzaktan alakası yok”

KTMMOB’un dediği vize olgusu ile denetim olgusu birbirinden çok farklı şeylerdir. Örneğin bir projede ÇED raporu isteniyorsa o alınır, mühendislik, mimari ve mekanik anlamda da projenin yasal mevzuatımıza uygun olup olmadığına bakılır, yani bu konularda bir karar mekanizmasıdır.

Bunun denetimle yakından uzaktan alakası yok. Zaten toplanan bu evrakların çoğu devlet kanalıyla toplanan evraklar.











Başa dön tuşu