KıbrısManşet

Harmancı: Herkes federasyon konusunda hemfikir ama hiç kimse federasyona ulaşabileceğimiz yöntemi belirleyemiyor

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 2025 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine rekabet içinde girilmemesi gerektiği mesajını vererek, kendisinin verdiği röportajın bir kısmını Rumca verebilmesi, Kıbrıslırum siyasilerin de konuşmalarının bir kısmını Türkçe yapabilmeleriyle Kıbrıs’taki federal kültürün yavaş yavaş oluşmaya başlayacağını belirtti

Harmancı: 2025 seçimlerine rekabet içinde girmememiz gerekiyor

Rumca yayın yapan Alpha TV’ye konuşan Harmancı, “solun yeni lideri olarak anıldığına ve 2025 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı” sorusuna şöyle cevap verdi;

“2025 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken bu siyaset temellenebilirse, genişleyebilirse, elbette Kıbrıslıtürkler, Kıbrıs Türk solu ve çözüm cephesi, buna ilişkin en doğru kararı oturup vermesi gerekiyor. Ben rekabet içinde 2025’e girmememiz gerektiği mesajını verebilirim sadece”

Röportajdaki soru ve Harmancı’nın cevapları şu şekilde;

Soru: Sizin yeni bir Mustafa Akıncı olduğunuz söyleniyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Harmancı: Yeni bir Akıncı değil ama şu var, Akıncı’nın benim hayatıma ve siyasetime kattığı değerler var. Bunları bulundurmak olmak bana gurur verir. Akıncı ezelden beri siyaseten “babam” dediğim biridir.

Soru: İki devletli siyaset hakkında ne düşünüyorsunuz?

Harmancı: Ben bunun ne uluslararası toplum tarafından kabul edilebilecek bir yanı olduğunu düşünüyorum ne de ilerletilebilecek bir model olduğunu düşünüyorum. Ama şu acı bir gerçektir ve bunun altını çizmek istiyorum; herkes federasyon konusunda hemfikir olduğu dönemde hiç kimse federasyona nasıl ulaşabileceğimiz konusunda bir yöntem belirleyemiyor.

Soru: Taksim sahasında yaşanan son gelişmelerle ilgili görüşleriniz nedir?

Harmancı: Taksim sahasında biz geçmişte iki toplumlu çok organizasyon yaşadık. Kıbrıs’ta çözüm isteyenler bu olaya yeterince sahip çıkabildi mi ve Taksim’i gerçekten bir barış sahasına çevirebildi mi, bu konu da büyük endişelerim var. Keşe bu alan tamamen çimlendirilmiş ama dikenli teller ya da sahayı diğer taraftan ayıran tellerin olmadığı bir alan olarak kurgulanabilseydi.

Soru: Güney Lefkoşa Belediyesi ve Başkan Yorgacis’le ilişkileriniz ne seviyede?

Harmancı: Sayın Yorgacis çok iyi bir dostumdur, görüştüğümüz ve anlaştığımız bir arkadaşımızdır. 2015 yılında bence çok önemli bir adım attık ve Lefkoşa’da yeni geçiş noktaları oluşturabilmek için ortak bir mektup yazdık. Bu konuda ortak bir mücadeleye girmek zorundayız çünkü bu insani bir ihtiyaç halindedir.

Soru: Güneyde 5 Şubat’ta yapılacak Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Harmancı: Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çok radikal bir değişiklik beklentim yok. Pratiklerle bir çözüm oluşabileceğine ilişkin mesajların güçleneceğin dair bir sonuç çıkar.

Soru: Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum toplumlarına mesajınız nedir?

Harmancı: Bence verebileceğimiz en büyük mesaj; benim bu röportajın bir kısmını Rumca verebilmem, Kıbrıslırum siyasilerin de konuşmalarının bir kısmını Türkçe yapabilmeleriyle Kıbrıs’taki o federal kültürü yavaş yavaş oluşturmaya başlayacağımızdır.











Başa dön tuşu