KıbrısManşet

Akansoy: Çözüm bulma sorumluluğu her şeyden önce Kıbrıslıların kendisine aittir

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri ve CTP Milletvekili Asım Akansoy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin (BMGK) “Federasyona dayalı çözüm” çağrısına dikkat çekerek, bunun dışında kalan tüm önerilerin statükonun devamına yarayacağını ve cezalandırılanın da Kıbrıslıtürkler olacağını vurguladı

Akansoy: BM Güvenlik Konseyi’nin çağrısı tarihi bir vurgudur

Parti adına yazılı açıklama yapan Akansoy, BMGK’nin 30 Ocak 2023 tarihli toplantısında oy birliği ile “siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı” çözüm için müzakerelere dönme çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

CTP Genel Sekreteri ve CTP Milletvekili Asım Akansoy

Akansoy, “Ortak zeminin bozulduğu, tarafların çatışmacı ve maksimalist söylemlerle, müzakere aklını ve duyarlılığını bozmaya çalıştığı bir dönemde, BM Güvenlik Konseyi’nin iradesini adada yaşayan toplumlardan yana kullanması, toplumlara kulak vermesi oldukça önemlidir ve bu tarihi bir vurgudur” dedi.

“Çözüm bulma sorumluluğu her şeyden önce Kıbrıslıların kendisine aittir”

Adada bir çözümün, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde mümkün olduğunu defalarca vurguladıklarını, bunun dışında kalan olası tüm önerilerin de adada statükonun devamına yarayacağını ve burada cezalandırılan tarafın da Kıbrıslıtürkler olacağını kaydeden Akansoy, Kıbrıslıtürklerin hak ve çıkarlarının korunacağı, siyasi eşitliğe dayalı adil bir çözümün yolunun, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde müzakere masasının kurulması olduğunu bir kez daha belirtti.

Akansoy, “Sonuç odaklı ve zaman düzenlemesi olan bir çözüm metodolojisi ile sonuca varılabilir. Bahse konu raporda ‘çözüm bulma sorumluluğu her şeyden önce Kıbrıslıların kendisine aittir’ ifadesi de tarihsel bağlamda değerlidir” dedi.

“Kıbrıs adasında özne; Kıbrılıtürk ve Kıbrıslırum halklarıdır”

Bu ifadenin, toplumların kültürel bağlarla bağlı olduğu ve uluslararası hukuk bakımından 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Anayasal düzeni, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak ve yeniden kurmakla yükümlü garantör ülkelerin sorumluluklarını da hatırlattığına dikkat çeken Akansoy, Kıbrıs adasında öznenin; Kıbrılıtürk ve Kıbrıslırum halkları olduğunu vurguladı.

Akansoy, “CTP olarak, siyasi eşitliğe dayalı kapsamlı bir çözüm için verdiğimiz haklı mücadeleye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğimizi belirtir, bu yönde çok yönlü temaslarımızı her düzeyde artıracağımızı halkımızla paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu