KıbrısManşetSağlık

İncirli: İlaç eksikliği; toplum sağlığını tehdit eder duruma geldi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, “Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı öneriler doğrultusunda birçok ülkenin “ilaç eksikliği” sorununun üstesinden gelebilmek için stratejiler geliştirdiğine işaret ederek, ülkede acilen “İlaç Eksikliği Kriz Masası” kurulması gerektiğini belirtti

İncirli: İlaç eksikliği; toplum sağlığını tehdit eder duruma geldi

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İncirli, ilaç eksikliğinin tüm dünyayı etkileyen bir kriz halini aldığını, bunun son üç  yılda yaşanan Covid-19 pandemisinde yükselişe geçtiğini, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra ortaya çıkan enerji krizi ile birlikte de bireylerin yaşamını, hatta toplum sağlığını tehdit eder bir duruma geldiğini kaydetti.

İncirli, ” ‘Ne yapalım bütün dünyada eksiklik var’ deyip bu konu kendi haline bırakılamaz. Hükümetin bugüne kadar yaptığı çalışmalar yetersizdir. İlaç eksikliğinin ekonomik, klinik (hastalık seyri) ve insani etkileri vardır” dedi.

DSÖ önerileri: İlaç eksikliğini takip edin, erken uyarı sistemini kurun, sağlık çalışanlarını eksikliklerle baş edebilmeleri için eğitin, kılavuzlar oluşturun

Antibiyotiklerde, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda, ağrı kesici/ateş düşürücülerde ve daha birçok ilaçta eksiklikler olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da olmaya devam edeceğini belirten İncirli, hekimler, hastalar ve eczacıların büyük zorluklar içinde kaldığını vurguladı.

İncirli, “Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı öneriler doğrultusunda birçok ülke bu sorunun üstesinden gelebilmek için stratejiler geliştiriyor” diyerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerini paylaştı;

1. İlaç eksikliğini takip edin

2. Erken uyarı sistemini kurun

3. Sağlık çalışanlarını eksikliklerle baş edebilmeleri için eğitin, kılavuzlar oluşturun

“Yapılması gereken ‘İlaç Eksikliği Kriz Masası’ kurmaktır”

Ülkede yapılması gerekenin; İlaç Eksikliği Kriz Masası kurmak olduğunu anlatan İncirli, masada da Sağlık Bakanlığı, İlaç Eczacılık Dairesi, kamu ve özel hastane yönetim temsilcileri, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, ilaç ecza depoları temsilcileri, hasta örgütleri hatta gerektiğinde Sosyal Sigortalar Dairesi’nin de bulunması gerektiğine işaret etti.

İncirli, “Peki bu kriz masasından beklenen nedir?” başlığında da bu beklentileri madde madde yazdı;

1. Eksik ilaçlar eksilmeleri halinde ortaya çıkan riske göre sınıflandırılmalıdır. Çünkü her ilacın eksikliğinin etkisi aynı değildir. Yüksek riskli-kritik ilaçlar, orta riskli, düşük riskli ilaçlar olarak ayrılmalıdır.

2. Alternatif tedavilere geçiş için kılavuzlar hazırlanmalıdır.

3. Muadil/jenerik ilaç kullanımı düzenlenmelidir. İlaç envanterini takip eden platformlar oluşturulmalı, eksiklikler için erken uyarı sistemi geliştirilmelidir.

4. İlaç temini için alternatif yollar araştırılmalıdır.

5. Ülkemizdeki ilaç sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

“Eksikliğine tahammül olunmayan ilaçlar var”

İncirli şu bilgileri de paylaştı;

Yüksek Riskli İlaçlar-kritik ilaçlar:

Yaşamsal öneme sahip olan ilaçlardır. Eksikliği ölümle veya geriye dönüşü olmayan ilerleyici durumlarla sonuçlanabilir. Tedavi acilen başlanmalı ve kesintiye uğramamalıdır. Antibiyotikler, elektrolit içeren serumlar, insülin, alerji ilaçları, astım krizi ilaçları, epilepsi nöbetini durduran tedaviler, kalp krizi ve felçlerde kullanılan ilaçlar yaşamsal öneme sahip ilaçlara örnektir. Eksikliğine tahammül yoktur.

Orta riskli ilaçlar:

Eksikliği halinde hastalıkların ilerlemesi ile sonuçlanır. Multipl skleroz, epilepsi, romatolojik, onkolojik, endokrinolojik, kalp ve damar hastalıklarında kullanılan ilaçlar bu gruba örnektir. Alternatif tedavi geçişleri hekim konsültasyonu ile yapılabilir. Orta riskli ilaçların eksikliği günler içinde temin edilmelidir.

İlaç eksikliği açısından kritik ve kırılgan bir durumdayız. Hastalarımızı ve toplum sağlığını ancak doğru sağlık politikaları ile koruyabiliriz. Aksi takdirde önümüzdeki günler hepimiz için çok daha sıkıntılı olacak”











Başa dön tuşu