KıbrısSürmanşetYaşam

Bağlar: İklim krizi etkisini artırıyor, ‘çok güzel’ dediğimiz havalar, kelebeklerin uçuş periyotlarını etkiliyor

Ülkenin tanınmış kelebek fotoğrafçılarından Hasan Bağlar, kış aylarında olmamıza rağmen bahar sıcaklıklarında seyreden hava durumunun kelebeklerin yaşam alanlarını tehlikeye attığına dikkat çekerek, iklim krizine işaret etti

Bağlar: Bizim ‘çok güzel’ dediğimiz bu havalar, kelebeklerinde uçuş periyotlarını etkiliyor

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bağlar, kış aylarındaki baharı anımsatan bu güzel havaların aslında kötü günlerin habercisi olduğunu, kelebeklerin doğadaki varlığının insana doğanın sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgiler verdiğini kaydederek, çok sayıda kelebeğin varlığının o doğanın sağlıklı olduğunu anlattığını belirtti.

Bağlar, “Kış aylarını geçirdiğimiz bu günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması bizim tabirimizle ‘çok güzel havanın’ olması aslında iyiye işaret değil. Bu durum bir çok canlının kafasını karıştırdığı gibi kelebeklerin de uçuş periyotlarını etkilemektedir” dedi.

“Kelebeklerin bu duruma adapte olmaları çok zor ve sadece başarabilenler hayatta kalacak”

Zamanından önce kanatlanan kelebeklerin yaşam döngülerini tamamlayabilmeleri veya beslenmeleri için büyük öneme sahip olan konukçu bitkilerin hava şartları nedeniyle yeterli sayıda olmamasının, hem tırtılların bu bitkiden hem de kelebeklerin nektarlardan beslenmesi açısından sıkıntılar yarattığını söyleyen Bağlar, kelebeklerin bu duruma adapte olmalarının çok zor olduğunu ve sadece bunu başarabilenlerin hayatta kalabileceğini anlattı.

Bağlar, “Ayrıca hava koşullarının çok değişken olması özellikle aniden soğuması soğuk kanlı canlılar olan kelebeklere ciddi şekilde zarar vermektedir. Kelebekler çok soğuk havalarda uçamazlar veya ölürler.
İklim krizi etkisini giderek artırıyor” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu