KıbrısManşet

Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yardım teklifini kabul etti

Depremin gerçekleştiği ilk gün Kıbrıs Cumhuriyeti’nden gelen yardım teklifini reddeden Türkiye, bugün teklifi kabul etti

Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yardım teklifini kabul etti

Teklifin kabulü sonrası Kıbrıs’ın güneyinden Türkiye’ye 20 Arama Kurtarma profesyonelinin gideceği öğrenildi.

TC İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından ilk saatlerde yaptığı açıklamada dördüncü seviye alarm ilan edildiğini ve bu seviyenin uluslararası yardımı da kapsadığını duyurdu. Bu çağrının ardından 50 ülke, Türkiye’ye yardım teklifi bildirmişti.

İlk etapta Ankara, birçok ülkenin yardım teklifini kabul etmiş ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin teklifini geri çevirmişti. Gelen tepkilerin ardından Türkiye’nin Kıbrıs’ın yaptığı teklifi kabul ederken, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Demetris Demetriou, yardım teklifinin Türkiye tarafından kabul edildiğinin AB tarafından kendilerine bildirildiğini açıkladı.

Korneliu: Öyle görünüyor ki doğal afetler ve trajediler söz konusu olduğunda da siyasi saikler üstün geliyor

Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kornelios S. Korneliou, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmaları için yardım teklif ettiklerini fakat Ankara’nın bu teklifi “Teşekkürler ama kabul etmiyoruz” diyerek reddettiğini söylemişti.

Depremin ilk saatlerinde Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın devreye girmesinin ardından Kıbrıs kurtarma ekiplerinin de katkıda bulunmak için hazır olduğunu ve Ankara’ya bunu bildirdiklerini söyleyen Korneliou, “Ankara’dan ‘Kabul etmeyeceğiz’ yanıtını aldık” demişti.

İki ülke arasında yaşanan siyasi sorunların farkında olduklarını fakat doğal afetler söz konusu olduğunda bu sorunların geri plana itilmesi gerektiğini belirten Korneliou, “Öyle görünüyor ki doğal afetler ve trajediler söz konusu olduğunda da siyasi saikler üstün geliyor” diye konuşmuştu.











Başa dön tuşu