KıbrısManşet

8 sendikadan ortak açıklama

Ülke genelinde örgütlü 8 sendika, ortak bir basın açıklaması yaparak, “Asgari Ücret Saptama Komisyonu neden toplanmıyor?” diye sordu

ozgur_gazete_kibris_

Açıklamaya imza koyan sendikalar şöyle;

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-Sen), Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (VERGİ-SEN), Hazine Çalışanları Sendikası (HAZİNE-SEN), Basın Çalışanları Sendikası (BASIN-SEN) ve HAVA TRAFİK KONTROLLERİ SENDİKASI

Ortak açıklama ise şu şekilde:

“Asgari Ücret Saptama Komisyonu Neden Toplanmıyor?

Özel sektör emekçileri günden güne daha da yoksullaşırken, 1 Şubat 2020 tarihinden bu yana asgari ücrete artış yapılmamaktadır.

Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, enerji gibi temel ihtiyaçların yıllardır piyasalaştırılmasıyla zar zor ayakta duran emekçilerin hayatı, pandemi döneminde hükümetin yanlış politikaları yüzünden dibe vuran ekonomi ve TL’nin döviz karşısında sürekli değer kaybetmesiyle  yaşanmaz bir hal almıştır.  Hükümet edenler emekçilerin sorunlarına eğilmek bir yana dursun, ısrarla kamu kaynaklarını ve imkanlarını sermayeye akıtmaya devam ediyorlar.

Örgütsüz ve sendikasız oldukları için Asgari Ücret Saptama Komisyonu içerisinde temsiliyet hakkı olmayan asgari ücretli emekçilerin sorunları görmezden gelinmektedir.

Asgari ücreti zaten sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendiren bu komisyonu belirleyenler, yasal bir engel olmamasına rağmen 2020 yılı içerisinde ikinci defa toplanmasını önermemiş, emekçilere insanca yaşayabilecekleri bir artışı çok görmüşlerdir.

Bizler aşağıda imza sahibi sendikalar olarak, özel sektör emekçilerinin sorunlarını, ülkemizdeki tüm çalışanların ve emeğin sorunu olarak görüyoruz. Onlara reva görülen modern kölelik koşullarını kabul etmiyor ve asgari ücretin, en düşük kamu çalışanı maaşına denk gelecek şekilde, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak artırılmasını talep ediyoruz.

HAK-SEN, KTÖS, GÜÇ-SEN, EL-SEN, VERGİ-SEN, HAZİNE-SEN, BASIN-SEN, HAVA TRAFİK KONTROLLERİ SENDİKASI adına Abdullah ÖZDOĞAN”











Başa dön tuşu