KıbrısManşet

Nazlı: Depremin düşündürdüğü bazı noktalar…

Depremin düşündürdüğü bazı noktalar;

*İnşaat sermayesiyle hükümetin kirli ilişkilerine karşı nerede olursak olalım gözümüz açık olması lazım. Buna dikkat etmememiz şimdilerde memleketin doğasına olduğu gibi yarın canımıza da zarar verilmesine neden olabilir.

*Bu ülkeye yapılacak inşalarda yerel mimar, mühendislerimizi devre dışı bırakmaya çalışanlara karşı elimizdeki bütün araçlarla direnmemiz lazım.

*İnşaat sermayesinin kâr uğruna yapamayacağı şey olmadığını gördüğümüz bugünlerde önce malum yasa değişikliğini başımızdan defetmemiz lazım. Sonra da belli durumlarla ilgili KTMMOB’a daha fazla yasal yetki verilmesini düşünmek gerek.

*İçeriden denetimden daha etkili bir şey yoktur. İnşaat emekçilerinin sendikalaşması, yalnızca işçi güvenliği ve özlük haklarıyla ilgili değil; çalışılan yerde yolunda gitmeyen şeyler olduğunda örgütlü işçilerin bunu ifşa edecek güvencede olması bakımından en büyük denetimi sağlayacak niteliktedir.

*Deprem konusunda risk analizlerimizin güncellenmesi, halk olarak deprem anında ve sonrasında ne yapabileceğimiz konusunda bilinçlenmemiz de önemli.

*BY’nin yerel yönetim programına da koymuştuk son seçimlerde, tabi ki rejim partilerinin yüksek bütçeli reklam çalışmalarından pek duyulmadı, deprem anında toplanma yerlerinin belirlenmesi de oldukça önemli.

*Rejim partilerinin yüksek bütçeli reklam çalışmaları demişken bizim dışımızda seçim bütçesini açıklayan parti ya da aday olmadı. İnşaatlarla ilgili belediyelerin verdiği yasal izinler olduğunu düşündüğümüzde seçim bütçesine inşaat şirketlerinin katkısı olan siyasi partiler ve seçimi kazanan belediye başkan adaylarının da icraatlarını yakından takip etmemiz gerekiyor.

*Basının özellikle kayıplar ve çocuklarla ilgili haber yapmak konusunda bilinç düzeyinin artırılması için eğitsel faaliyetler yanında bu habercilik etiğine uygun olmayan haberlere yaptırım öngören yasal düzenlemeler de düşünülmeli.

Bağımsızlık Yolu
Lefkoşa Bölge Sorumlusu
Avukat Cansu N. Nazlı











Başa dön tuşu