KıbrısManşet

Keleşzade: Kimse dayanışmadan kaçmaz fakat affedersiniz salak yerine de konmak istemez

Hükümetin deprem kesinti ve karşılığında yapılacaklara dair kararlarını okudum.

Öncelikle şu gözlemimi belirteyim; Kıbrıslı Türk halkı içinde maddi gücü ve fiziki imkanı oranında dayanışmasını göstermemiş bir kişi dahi olduğunu pek sanmıyorum. Elinden geldiği oranında maaşından kesintiyle dayanışmaya da bu halk seve seve tamam diyecektir.

Böylesi bir proje toplumsal travmanın atlatılması için toplumsal harekeyi önüne alması açısından da anlamlıdır.

Lakin kararda bazı noktalara hem hükümetin zihniyeti hem de adaletsizliği açısından dikkatlerden kaçmayacak gibi de değil maalesef.

Hem özel sektörde hem kamuda maaşlı kesimlerden kazancı oranında yüzde 1 ile 5 arası kesinti öngörülüyor düzenlemede. Bu ülkenin koca şirketlerinin gösterdiği kazancı üzerinden kurumlar vergisinde kesinti oranı ise sabit olarak yüzde 1.

Kumarhane, bet ofis gibi yerlerden de kısmi yüzde 1.

Yani asgari ücretli ile bu ülkenin ultra zengininden kesinti oransal olarak aynıyken, maaşlı çalışanlardan yüzde 5’e kadar kesinti olacak.

Hükümetimiz sanırım maaşlı kesimlerin, daha dayanışmacı olduğunu görmüş ki böyle bir daha yüksek dayanışma imkanı bahşetmiş!

Dediğim gibi kimse dayanışmadan kaçmaz fakat affedersiniz salak yerine de konmak istemez. Bağış yaparken bağışın yerine gideceğinden, yağmalanmayacağından, birinin cebine gitmeyeceğinden emin olmak ister.

Bizim hükümetimiz de bu konuda kendileri dahil kabul edecektir ki partilileri dahil olmak üzere halkımızın büyük çoğunluğunun güvenine mahzar olamamıştırlar.

Eğer böylesi bir toplumsal, yaşamsal ve vicdani bir meselede samimiyseler, bu halkın Mimar Mühendis Odaları’nı, sendikalarını, spor, kültür, sanat, hukuk örgütlerini ve siyasi yapılarını sürece hem yürütmesine hem de finansal denetlenmesine dahil ederler.

Ederler ki; hem sürecin düzgün yürümesi, toplumsal bir seferberlikle ilerlemesi sağlanır, hem de halkımızın içi rahat olur.

Son olarak maddelerden biri mutlak suretle eksiktir. Hükümetin de hesap soracağı konusunda verdiği sözlerdeki samimiyetsizliğini gösterir bu eksiklik.

Kaybedilen canlarımızın mezar taşlarının dahi eklendiği listede, can kayıplarının sorumlularından hesap sorulması konusunda gerekli hukuki süreçlerin yürütülmesinin finanse edilmesine dair bir madde ise maalesef yok.

Bağımsızlık Yolu
Mustafa Keleşzade











Başa dön tuşu