KıbrısManşet

Bengihan: Can kayıplarının ihmal sonucu olduğu gerçeği acıyı daha da büyüttü

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, can güvenliği ve kamu yararının önüne geçecek bir rant düzeninin önünü açma riski olan imarla ilgili yasa tasarılarının derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguları

Bengihan: Can kayıplarının ihmal sonucu olduğu gerçeği acıyı daha da büyüttü

Sendika adına yazılı açıklama yapan Bengihan, Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ülkede yaşayan herkesi derinden yaraladığını söyleyerek, yaşanan can kayıplarının bir dizi ihmalin sonucu olduğu gerçeğiyle yüzleşilmesinin acıyı daha da büyüttüğünü vurguladı.

Bengihan, “Son günlerde uzmanların Kıbrıs’ta da deprem beklendiği yönünde açıklamalar yapması üzerine doğal olarak halkımız arasında korku ve panik yaşanmaktadır. Özellikle okullarımızın, hastanelerimizin, kamu binalarımızın depreme dayanıklı olup olmadıkları yönünde ciddi endişeler vardır” dedi.

“Öncelikle yapı güvenliği konusu acilen ele alınmalı”

Bengihan şöyle devam etti;

“Türkiye’de meydana gelen depremin yaşattığı acı tecrübe ile bu konunun gündemimize gelmesi acı gerçeğimiz olmakla birlikte orada yaşananların burada da yaşanmaması adına yapılması gerekenler vardır.

Öncelikle yapı güvenliği konusu acilen ele alınarak mevcut kamu binalarımız, okullarımız, hastanelerimiz denetimden geçirilerek gerekli önlemler alınmalıdır.

Diğer yandan bundan sonraki süreçte de yapı güvenliğinin sağlanması için hem mevzuat, hem de uygulama açısından ilgili meslek örgütleri ile işbirliği içerisinde bilimden sapmadan, popülizme yenilmeden her kurum üzerine düşen sorumlulukla hareket etmelidir.

“Bu yasa tasarıları derhal geri çekilmelidir”

Maalesef çok acı bir tesadüftür ki kısa bir süre önce bazı UBP, DP ve YDP milletvekilleri İmar (değişiklik) Yasası ve KTMMOB (değişiklik) Yasası‘nı Meclis gündemine getirmiştir.

İnşaat projelerinde KTMMOB’nin vize onay yetkisinin elinden alınmasını ve Başsavcılığın olumsuz görüşüne rağmen İmar Yasası’nda yapılacak değişikliklerle bilimden uzaklaşılarak rant uğruna can güvenliğinin, kamu yararının gözardı edilmesinin önünü açacak olan bu yasa tasarıları derhal geri çekilmelidir.

Türkiye’de yaşanan acı tecrübeden ders alıp böylesine tehlikeleri içeren yasa tasarılarının bir daha adı dahi anılmamalıdır”

Neler olmuştu? Külliye ile başlayan süreç

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.

Edoğan KKTC Meclisi’nde konuşma yaparken

Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararı

Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.

Hilmi Güner
Foto: Pınar Barut

KTMMOB Yasası’nda değişiklik önerisi geldi!

UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.

Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBPÖzdemir BerovaDemokrat Parti‘den (DPSerhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDPTalip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.

Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.

Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.

KTMMOB eylem kararı almış, birçok sendika ve örgüt destek vermişti

KTMMOB ise verilen önerisinin sonrasında yapılan toplantıda Meclis önünde eylem kararı almış, birçok Oda, sendika ve örgüt ve siyasi parti de eyleme destek vereceğini açıklamıştı.

Açıklamanın ardından atama Başbakan Ünal Üstel, Birlik ve bağlı Oda Başkanları’yla görüşme talep etmiş ve bugün saat 11.00’da Başbakanlık’ta bir toplantı gerçekleştirilmişti.











Başa dön tuşu