KıbrısManşet

Caner: Tasarının Genel Kurul’a gitmeden geri alınmasını talep ediyoruz

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner, Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu‘na seslenerek, öncelikli ilkeler dışında hazırlanan İmar Yasası‘nda yapılmak istenen değişiklikle ilgili kendilerine, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) ve bağlı diğer odalarına bilgilendirme yapılmadığını ve tasarının geri çekilmesini istedi

Caner: İlkeler göz ardı edilerek hazırlandı

Yazılı bir açıklamayla Bakan Ataoğlu’na seslenen Caner, öncelikle en genel ifade ile sürdürülebilir kentleşmeyi sağlamak amacıyla, yapılması gereken plan tiplerini, süreçlerini, onay ve uygulama aşamalarını yasal bir zemine bağlayan ve 34 yıl önce yürürlüğe giren 55/1989 İmar Yasası’nın elbette çağın gereksinimlerine uygun olarak güncellenmesi gerektiğini vurgulamak istediklerini belirtti.

Caner, “Bu güncelleme yapılırken bilimsellik, Avrupa Birliği direktifleri, uluslararası örnekler, yerellik, katılımcılık ilkeleri ve hukuka uygunluk ön planda tutulmalıdır. Ancak üzülerek görmekteyiz ki Bakanlığınız tarafından 8 Aralık 2022 tarihinde Bakanlar Kurulu’na sunulan ve Bakanlar Kurulu onayı sonrasında ise KKTC Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesine aktarılan İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı yukarıda belirtilen ilkeler göz ardı edilerek hazırlanmıştır” dedi.

“Üyelerimizin dahi görüşü alınmamıştır”

Caner, Ataoğlu’na hitaben yaptığı açıklamasına şöyle devam etti;

“Bahse konu tasarı hazırlanırken konunun baş aktörleri olan odamız, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ve bağlı odalarına bilgilendirme yapma gereği duyulmamıştır. Aynı şekilde, yasaya göre planlama makamı olan Şehir Planlama Dairesi (ŞPD) tarafından hazırlanmasına rağmen kurum içerisindeki üyelerimizin dahi görüşü alınmamıştır.

Anayasa ve hukuka uygunluk açısından Bakanlığınız tarafından Hukuk Dairesi’nden alınan görüşte ise ‘katılım ilkesinin uygulama alanının daraltıldığı, katılım hakkının kullanılabileceği durumlarda ise hakkın layiki ile kullanılmasını zorlaştırıcı yönde süre kısaltıldığı’, aynı zamanda Şehir Planlama Dairesi’nin en önemli görevlerinden olan plan yapma ve onay verme yetkisinin, belirli koşullarla belediyelere devredilmesinin hedeflendiğini göz önünde bulundurularak; bu düzenlemelerin kamu yararı amacına ne şekilde hizmet edeceğinin anlaşılmadığı, bu nedenle de hukuki görüşün ancak değişiklik tasarısı ile birlikte genel ve madde gerekçelerini görüldükten sonra verilebileceği ifade edilmesine rağmen yeni bir görüş alınmaksızın değişiklik Yasa Tasarısı tarafınızdan Bakanlar Kurulu’na sunulmuştur.

“Dört temel ilke göz ardı edilmiştir”

Tasarının genel gerekçesine bakıldığı zaman İmar Yasası değişikliğindeki başlıca motivasyonun ‘ekonomik gelişim hedefler’ olduğu görülmektedir.

17 Şubat 2016 tarihinde ŞPD tarafından KTMMOB, bağlı odaları, üniversite, reel sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum örgütleri işbirliğinde hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan KKTC Sürdürülebilir Mekânsal Politika Bildirgesi’ndeki dört temel ilke göz ardı edilmiştir.

Sürdürülebilir gelişmenin ve ekonomik kalkınmanın olmazsa olmazları olan çevrenin korunması ve sosyal gelişme göz ardı edilmiş, katılımcı, şeffaf, hesap verilebilir planlama anlayışından ve bilimsellikten uzaklaşılmıştır.

Yine Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Ülkesel Fizik Plan’da (ÜFP) tanımlanan ‘İş birliğine dayalı imar planı hazırlama örgütlenme modellerine’, ‘Planlama sürecine katılım yöntemlerine’ ve “İmar Yasası değişikliklerinin ana ilke ve hedeflerine’ halel getirecek düzenlemeler yapılmıştır.

KKTC Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’nün 42’inci maddesi altında tanımlandığı şekli ile sadece üzerinde değişiklik yapılan maddeler üzerinden görüşülmesi ve sonuçlandırılarak genel kurula aktarılması yukarıdaki paragraflarda da belirtmiş olduğumuz gerekçeler kapsamında nitelikli bir değişiklik yasası hazırlanmasına engel olacaktır.

“Tasarının Genel Kurul’a gitmeden geri alınmasını talep ediyoruz”

Bu bağlamda 17 Şubat 2023 tarihinde Sn. Müsteşarınız Serhan Aktunç koordinatörlüğünde Bakanlığınızda düzenlemiş olduğunuz toplantıda, KTMMOB Başkanı Sn. Tunç Adanır ve bağlı oda başkanlarının da belirtmiş olduğu gibi bahse konu 55/1989 İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Meclis İç Tüzüğü’nün 88’inci maddesi altında Başbakanımız Sn. Ünal Üstel tarafından Genel Kurul gündemine girmeden önce geri alınmasını talep eder, sizden bu konuda yardımcı olmanızı bekleriz.

Son olarak geri çekilen tasarının toplumun belirli bir kesimine değil tümüne hitap edecek şekilde ortak akılla, KTMMOB ve bağlı odalarının ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımı ile en erken zamanda hazırlanarak ve gerekli süreçler tamamlanarak Meclisin Gündemine tarafınızdan yeniden taşınacağına olan inancımızı yineleriz”











Başa dön tuşu