Kıbrıs

KTMMOB: Şantiyede faaliyet devam ediyorsa hukuk devleti yoktur

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal, Pandemi Hastanesi inşaatının şantiyesinde yaşanan ölümlü iş kazası ile ilgili açıklama yaparak, projenin inşaat ruhsatı dahi olmadığını, birçok usulsüzlük ve yasa tanımazlık olduğunu ve sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Öncelikle ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi sınırları içerisinde inşa edilmekte olan Pandemi Hastanesi (Acil Durum Hastanesi) Projesi çalışmaları esnasında iş kazası geçirerek hayatını kaybeden Şerif Sami’nin haberini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Öncelikle ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Söz konusu proje ile ilgili endişelerimiz, uyarılarımız ve önerilerimiz ilgililer ve kamuoyu ile defa kez paylaşılmış ve yetkililer göreve davet edilmiştir. Tüm bunlara rağmen kararda ısrar edilmesi, dün bahse konu inşaat alanında gerçekleşen iş kazası neticesinde emekçi Şerif Sami’nin hayatını kaybetmesi ile sorumluların yargılanması gereken noktaya gelmiştir.

“Sorumluların derin sessizliği”

Covit 19 salgının ülkemizde kontrolden çıkmakta olduğu ve toplumsal endişenin arttığı şu günlerde gerçekleşen ölümlü İş kazası sonrasında sorumluların derin sessizliği yanında iş kazası sonrası gerçekleşen ölümün kamuoyuna normalleştirilerek yansıtılmaya çalışılması kabul edilebilir değildir.

Söz konusu inşaat faaliyetinin onaylanmış projesi yokken, ilgili dairelerden ve belediyeden alınmış onayları yokken, inşaat ruhsatı yokken, İSG raporu yokken ve daha birçok usulsüzlük ve yasa tanımazlık varken, Sağlık Bakanlığının arazi yani işveren olduğu ve yasal olarak sorumluluğunda yürütülen bu çalışmalarda yaşanan bu elim olayla ilgili derin sessizlik anlaşılabilir değildir.

“Şantiye faaliyeti devam ediyorsa hukuk devletinden bahsetmemiz de söz konusu değildir”

Daha önceki ölümlü iş kazalarında olduğu gibi yasal sorumluluğu bulunan işverene dava okunmamışsa ve/veya hiçbir cezai ve/veya hukuki soruşturma yapılmamışsa ve buna rağmen halen daha şantiye faaliyeti devam ediyorsa o zaman hukuk devletinden bahsetmemiz de söz konusu değildir.

Fasıl 96, Fasıl 82, 55/1989, 51/1995, 19/1998, 21/2005, 35/2008, 18/2012 ve diğer mevzuatın yüklediği yasal sorumluluklara rağmen onay, ruhsat, denetim, durdurma yetkisini kullanmayan makamların; yasal yükümlülüklerini yapmaktan ve/veya görev yetki ve sorumluluklarını yerine getirmekten imtina etmesi durumunda hem gerçekleşen ölümlü iş kazası hem de ilerde olması ve/veya meydana gelmesi muhtemel zarar ziyanlardan dolayı sorumlular görevi ihmalden, temsil ettikleri kurumlarla birlikte şahsen de sorumlu olacaklardır.

Başsavcılık ve Polis Genel Müdürlüğünün ölümlü iş kazası ile ilgili yürüteceği soruşturma sonucunda tüm sorumluları en erken zamanda yargı önünde çıkaracağına olan inancımızla konunun takipcisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz











Başa dön tuşu