KıbrısManşet

Batak: İnşaatları yerinde denetim eksikliğimiz var, Arıklı’nın sözleri anlamsız

Bağımsızlık Yolu Parti Meclis (PM) Üyesi Mimar Mustafa Batak, ülke için aranan maddi kaynağın “servet vergisi“nde olduğunu söyleyerek, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın da vize bürolarıyla ilgili sözlerinin anlamsız olduğunu kaydetti

Batak: İnşaatları yerinde denetim eksikliğimiz var, Arıklı’nın sözleri anlamsız

ADA TV’de yayınlanan Gündem Özel programına katılarak Nupelda Karabuğday’ın sorularını yanıtlayan Batak, “inşaat yapılabilir” ruhsatı verildikten ve inşaat başladıktan sonra temel, kolon donatıları veya otopark gibi konularda yerinde denetim eksikliği olduğunu, özellikle bu konunun, açığın kapanmasını için bu dönemde ele alınması gerektiğini söyledi.

Batak, Ulaştırma Bakan Erhan Arıklı’nın “Vize büroları sadece çizgileri denetliyor” açıklaması ile ilgili de yorum yaptı ve “Vize büroları elbette ki sadece çizgileri kontrol etmiyor dedi.

“Kaldı ki çizgilerin de dünyanın her yerinde evrensel karşılığı var. Fasıl 96 yasası ışığında projeler denetleniyor” diyen Batak, projelerin birden fazla denetimden geçmesine ihtiyaç olduğunu, buradan hareketle Arıklı’nın sözlerini kabul etmediklerini ve anlamsız bulduklarını belirtti.

“Hükümet ülkeye kaç depremzedenin geldiğini bilmiyor”

Türkiye’de yaşanan deprem sonrası Kıbrıs’ın kuzeyine yaşanan göçle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bataki ülkeye gelen insan sayısına göre plan yapılması gerektiğini, barınma, hastane ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için de bilgiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Batak, “Bu bilgiyi hükümet edenler dahi bilmiuor, bir an önce sayıyı tespit etmeleri ve ne kadarını daha ülkemizde barındırabileceğimi bilmemiz gerekiyor” dedi.

“Barınma hakkını, hali hazırda ülkede yaşayanlara veremeyen bu yapının, depremzedelere nasıl bir ortam sunacağı soru işareti”

Bugünlerde yıkılması istenen Vakıflar İdaresi yönetimindeki Mağusa’da bulunan Laguna Deniz Yıldızı Apartmanı’na, Aralık ayında KTMMOB tarafından yapılan keşifin ardından deprem sonrası bir keşfin daha yapıldığını anlatan Batak, Mağusa Belediyesi tarafından apartman sakinlerine iletilen tahliye kararının doğru olduğunu söyledi.

Batak, “Ancak devletin orada yaşayan insanlara tahliye sonrası yaşamak için yer göstermesi ve sosyal devletse bunun gereğini yerine getirmesi gerekiyor ifade etti. Barınma hakkını hali hazırda bu ülkede yaşayan insanlarına veremeyen bu yapının, gelecek olan depremzedelere nasıl bir ortam sunacağı da ciddi bir soru işareti barındırıyor” dedi.

“Maddi kaynak için; servet vergisi”

“Ülkeye maddi kaynak gerekli mi?” sorusu üzerine Batak, Bağımsızlık Yolu olarak yıllardır savundukları servet vergisini anımsattı.

Batak, “Yıllardır bu ülkenin kaymağını yiyen ultra zenginlerden alınacak servet vergisiyle, ülkeye çok fazla kaynak yaratılabilir. Türkiye’den gelen depremzedeler, burada yaşayan ama evi yaşanacak durumda olmayanlar, eğitim kurumları ve hastaneler… tüm bunlara baktığımızda yegane çözümün servet vergisi olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.

“Sosyal devlet anlayışından çok uzaktayız”

Sosyal devlet anlayışından çok uzak olunduğunu vurgulayan Batak, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında bütün yükümlülüklerin özele devredilmiş durumda olduğunu belirtti.

Hastanede bugün hala ilaç olmadığını hatırlatan Batak, zamların gelmeye devam ettiğini, insanların darboğazda yaşadığını ifade etti.











Başa dön tuşu