KıbrısManşet

Oymen: Kadın; Sen hep çok yaşa, hep var ol bu dünyada

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’deki depremlerden sonra bölgedeki kadınların yaşadıkları zorluklara işaret etti

Oymen: 8 Mart, 166 yıldır süren bir toplumsal mücadelenin anlamlı günüdür

Oda adına yazılı açıklama yapan Oymen, tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart tarihinin kökenlerinin 8 Mart 1857`de, New York`ta bir dokuma fabrikasında daha iyi çalışma koşulları isteği ile greve çıkan işçi kadınların karşılaştıkları tepki ve baskı sonucunda 129’unun yanarak hayatını kaybetmesine dayandığını hatırlattı.

Oymen, “166 yıldır süren bir toplumsal mücadelenin anlamlı günüdür, 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Dünya Kadınlar Günü. Bu simgesel gün sadece kadınların çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar olmayıp, aynı zamanda kadının kadın olmaktan kaynaklı sorunlarını da yansıtmaktadır” dedi

“Deprem bölgesindeki kadınların, tüm temizlik ürünlerine erişimi de ciddi bir sorun haline gelmiştir”

Oymen açıklamasına şöyle devam etti;

“Deprem sonrasında çocukların, engellilerin ve yaşlıların bakımı, deprem yardımlarının (yiyecek, içecek, giyecek) kullanılır hale getirilmesi, gündelik yaşamın afet koşullarında idamesi gibi nedenlerle kadınların üzerinde büyük yük binmektedir.

Tüm bunlara ilaveten deprem bölgesindeki geçici yerleşim alanlarında yaşayan yeni doğum yapmış, hamile veya özel ihtiyaçları olan kadınlar temel ihtiyaçlar başta olmak üzere tüm temizlik ürünlerine erişimi de ciddi bir sorun haline gelmiştir.

Yaşanan bu sorunlar neticesinde bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin ortaya çıkması söz konusudur. Afetlerde dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadınlara ulaşarak, ihtiyaçları ivedilikle karşılanmaya çalışılmalıdır.

“Beslenme ve gıda ihtiyacının karşılanması görevi genelde kadınlar tarafından gerçekleştirilmektedir”

Doğal afet yıkımının yanında kadına yönelik fiziksel, ekonomik, psikolojik şiddet, taciz ve cinayet vakaları her geçen gün artmaktadır. Buna rağmen, kadınlar direnmeye ve dünyayı değiştirmek için çalışmaya devam etmektedir.

Gıdanın tarladan sofraya ulaşımına kadar farklı dönemlerde ve farklı coğrafyalarda kadın emeği en büyük ortak payda olup, canlıların yaşamlarını sürdürmelerinde beslenme ve gıda ihtiyacının karşılanması görevi genelde kadınlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kadınlar ister ev kadını, ister öğretmen, ister mühendis ya da nerede olurlarsa olsunlar güçleri, kararlılıkları ve inançlarıyla dünyayı daha iyi bir yer haline getirdiler.

“Kadın; Sen hep çok yaşa, hep var ol bu dünyada”

Fazla sayıda kadın üyeye sahip olan bir Oda olarak, emeği ve hayatı için direnen kadınları selamlıyor, dünyada ayrımcılık ve şiddetin olmadığı, kadın varlığına ve haklarına saygı gösterilen, aydınlık ve demokratik daha güzel günler umut eder, böylesine doğal afetlerde can kayıplarının yaşanmamasını dileriz.

Tüm kadın üyelerimiz ile birlikte tüm emekçi mücadeleci kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü kutlarız.

Kadın; Sen hep çok yaşa, hep var ol bu dünyada”











Başa dön tuşu