KıbrısManşet

Alevi Kültür Merkezi: Bu 8 Mart’ta isyandayız

Alevi Kültür Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda mücadelenin; kadının saçına dahi tahammül edilemeyen bir zihniyete karşı devam ettiğini vurguladı

“Bu 8 Mart’ta isyandayız”

Yazılı açıklama yapan Alevi Kültür Merkezi, depremde evlatlarını, akrabalarını ve arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsü olduğu kadar öfkeli de olduklarını, doğal afetin hiç “doğal olmayan” yıkımlara neden olduğunu belirterek, yine kadınların, çocukların ve emekçilerin yıkımdan en çok etkilenenler olduğunu vurguladı.

“Bu 8 Mart’ta isyandayız” denilen açıklama şöyle devam etti;

“8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 129 kadın işçi can verdi.

“Mücadele; kadının saçına bile tahammül edemeyen zihniyete karşı devam ediyor”

Ataerkil kapitalizmin kadınlar üzerindeki tarihsel baskısının yanı sıra son yıllarda ülkemizde ve yakın coğrafyamızda artan yeni bir yaşamı yaratma, eşit ve özgür bir kültürü örme gücüne ve becerisine sahip olan kadınlar; savaşlara, şiddete, tacize ve tecavüze, faşizme, yoksullaştırma politikalarına, emek sömürüsüne, güvencesiz çalıştırılma koşullarına, ayrımcılığa ve muhafazakarlaştırmaya karşı en temel hak ve özgürlükleri için mücadele etmekten geri adım atmayacaktır.

1960’ta Dominik’te ülkelerindeki diktatörlüğe karşı direnirken öldürülen üç kız kardeşimizin mücadelesi hâlâ günümüzde Mahsa Amini şahsında ve artık kadının saçına bile tahammül edemeyen zihniyete karşı devam ediyor.

“Biz Alevi kadınları, kız kardeşlerimizin başkaldırılarını selamlıyoruz”

Ülkemizde de henüz 16 yaşındaki kız kardeşimizin hunharca katledilmesi, hepimizi derinden üzmüş ve kanayan toplumsal bir yaramızın gün geçtikçe elzem biçimde çözümler üretmek gerektiğini göstermiştir.

İnsan hakkı ihlalleri coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdürüyor. Dil, din, ırk, sınıf, etnisite, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların sorunu.

Kadın örgütlülüğü birlikte mücadele meşalemizi yükseltecektir. Biz Alevi kadınları, onların başkaldırılarını selamlıyoruz. Bu uğurda canlarını kaybeden tüm kadınlarımızı sevgi ve saygı ile anıyoruz”











Başa dön tuşu