KıbrısManşet

TDP: Özyiğit döneminde, Haspolat Meslek Lisesi riskli olduğu için boşaltılmıştı

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), eski Genel Başkan Cemal Özyiğit’in Eğitim Bakanlığı döneminde, uzmanların bilimsel raporlarına dayanılarak boşaltılan, öğrencileri başka okullara taşınan, tamir edilen, bakım onarımları yapılan ve projelendirilerek Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) vizelettirilen okul binaları hakkında bilgileri paylaştı

“TDP döneminde, Haspolat Meslek Lisesi riskli olduğu için boşaltılmıştı”

Yazılı açıklama yapan TDP, deprem olasılığından dolayı risk oluşturan okul binalarındaki öğrenciler için yapılan ve ilk günden yağan yağmurla sular içinde kalan “çadır sınıflara” işaret ederek, TDP’nin Eğitim Bakanlığı dönemi hakkında bilgi verdi.

TDP’nin Eğitim Bakanlığı döneminde birçok okulda güçlendirme çalışması yapıldığını anımsatan TDP, o dönemlerde depremle ilgili bir söylem olmamasına rağmen 2018 yılının haziran ayında Haspolat Meslek Lisesi raporunun Bakanlığa ulaşması ve binanın 4 büyüklüğündeki olası bir depreme dayanıksız olduğunun ortaya koyulmasıyla harekete geçildiğini belirtti.

Açıklamada, “Rapor üzerine Bakan Cemal Özyiğit, ilgili kişilerle bunu değerlendirerek okulun boşaltılması talimatını vermişti. Okulun nereye taşınacağıyla ilgili sorun yaşanılan bu dönemde de okulun Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne taşınmıştır” denildi.

“TDP baskılara boyun eğmemişti”

Aynı dönemde İlahiyat Koleji’nin kapatılıp kapatılmayacağı söylentilerinin olduğunun ve Okul Aile Birliği ile birtakım güçlerin de bu yönde harekete geçtiğinin hatırlatıldığı açıklamada, TDP’nin asıl hedefinin de bu okulun kapatılması olduğunun bazı çevrelerce yayıldığı belirtildi.

TDP açıklamasında, “Sayın Özyiğit’in, bu hedefle Haspolat Meslek Lisesi’ni oraya taşıdığı ve İlahiyat Koleji’nin adını da zamanla değiştirip Haspolat Meslek Lisesi yapacağı söylentileri yayıldı. Ancak Sayın Özyiğit bu söylentilere ve baskıya boyun eğmeyerek, Haspolat Meslek Lisesi’ni buraya taşıdı” ifadelerine yer verdi.

“İhaleye çıkıldı, projelendirildi ve vizelendirildi”

TDP o dönemki süreci şöyle anlattı;

“2018-2019 öğretim yılında da Haspolat Meslek Lisesi, Hala Sultan İlahiyat Koleji içerinde derslere devam etti. Bu arada yine Göçmenköy’de Bayraktar Ortaokulu’nun yerine bir meslek lisesinin yapımı için ihaleye çıkıldı.
Bu da son derece önemlidir ki; uzun yıllar pek çok kamu binası, vizesiz yani KTMMOB tarafından vizelenmeden yapılmaktaydı.

İlk defa bir okul binası için TDP’nin Eğitim Bakanlığı döneminde proje hazırlanarak vizelendirme işlemi yapıldı. Bu okulun adı da Osman Örek Meslek Lisesi’dir.

Başlatılan projeler, raporlanan okul binaları…

Ardından yine TDP’nin Eğitim Bakanlığı döneminde çalışmaları yapılmış ama inşaatı sonraki dönemlerde başlamış olan; Girne’de Mustafa Çağatay İlkokulu ve İskele’deki Vakıflar Türk Maarif Koleji binaları vardır.
Bu okul binaları da yine TDP’nin döneminde projelendirilip, vizeleri onaylanmış olarak sonraki hükümetlere devredilmiştir.

TDP’nin Bakanlığı döneminde; Yeniboğaziçi İlkokulu’yla ilgili Okul Aile Birliği ve bazı öğretmenlerden yıkılma tehlikesi olduğu yönünde birtakım şikayetler geldiğinde, Bakanlığın ilgili inşaat şubesiyle birlikte okul ziyaret edilip, yerinde incelenmiştir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden rapor istenmiş ancak maalesef rapor TDP hükümetten gittikten sonra Bakanlığa ulaşmıştır.

Bir sonraki hükümete sarkan başlatılmış inşaatlar…

TDP’nin hükümette olduğu dönemde alınan bir diğer rapor da Kumyalı Meslek Lisesi ile ilgilidir.

Oradaki binanın da bazı bölümlerinin güçlendirilmesi, bazı bölümlerinin de yeniden inşası gündeme gelmiş ve onun da çalışmaları yapılmış, yeniden projelendirilmesi hazırlanmış ve inşaatın da başlanmıştır.

Ancak inşaatın tamamlanması da yine bir sonraki hükümet dönemine sarkmıştır.

Değirmenlik Lisesi, Minareliköy Şehit Mehmet Eray İlkokulu’nun binaları da yine TDP’nin Eğitim Bakanlığı döneminde güçlendirilmiştir.

Tamir, bakım ve inşa edilerek eğitime kazandırılan okullar…

Serdarlı İlkokulu ise hem elektrik hem de inşaat yönünden güçlendirilmiş, Alsancak’ta iki ayrı binada eğitim ve öğretim yapan ilkokul da iki bölüme ayrılarak; biri müstakil anaokulu, biri de müstakil ilkokul olarak ve binalar güçlendirilerek yeniden düzenlenmiştir.

Beylerbeyi’nde atıl durumdaki okul binası ise bir hayırsever iş insanının katkılarıyla standartlara uygun olarak yeniden tamir, bakım ve inşa edilerek eğitime kazandırılmıştır.

“Bugün yaşananlar UBP zihniyetinin eseridir”

TDP’nin hükümette ve Eğitim Bakanı olduğu dönemde yapılan çalışmalar bunlarla da sınırlı kalmamış, birçok okul binasında bakım, onarım ve tamiratlar da yapılmıştır.

Bugün yaşananlar; onlar yıllardır hükümete gelen ve Eğitim Bakanlığı’na kurulan şimdi de DP ve YDP ile devam eden UBP zihniyetinin geçmişten bugüne ülkeye yaptığı kötülük, çocuklarına karşı takındığı umursamaz tavrın sonucudur.

“Çocuklarımızı bu zihniyetten kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz”

Binaları depreme dayanıklı olmayan okullarda okuyan çocuklarımızın, çadırlarda eğitim görmesi, hepimizi hem son derece kızdırmış hem de görüntüler karşısında hüzne boğmuştur.

İktidara geldiği her dönem hem ülkeye hem de ülkenin geleceği olan çocuklara zarar veren bu zihniyet, okul çevresindeki binaları bile geçici süre çocukların öğrenim görmesi için koordine edemeyecek kadar beceriksizdir.

Tüm bu duygularla, bu acı tabloyu yaşayan çocuklarımızı bu zihniyetten kurtarmak için mücadele edeceğimizi vurgulamak isteriz.











Başa dön tuşu