KıbrısManşet

Sendikalar, alınabilecek gelir artırıcı önlemleri kalem kalem sıraladı

Kamuda ve özel sektörde örgütlü 15 sendika, asgari ücretlinin alım gücünün, hayat pahalılığı verilerine göre şimdiden bin TL azaldığına işaret ederek, alınabilecek gelir artırıcı önlemleri kalem kalem sıraladı

Maviş: Daha şimdiden asgari ücretli; 1000 TL’lik alım gücünü yitirdi

Cumhuriyet Meclis’i önünde yapılan ortak eylemde sendikalar adına konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Burak Maviş, İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; Şubat ayı hayat pahalılığının yüzde 4.65, son iki aylık hayat pahalılığının ise yüzde 7.39 olduğunu belirtti.

Maviş, “Bunun anlamı; daha şimdiden asgari ücretli çalışanların 1000 TL alım gücünü yitirmiş olmasıdır. Hali hazırda alım gücünü fazlasıyla yitiren asgari ücretliden dahi kesinti talep etmek ne ekonomik akla ne de vicdana sığar” dedi.

“Külliye inşaatını durdur, Türkiye bu parayı depremzedeler için kullansın”

Maviş şöyle devam etti;

“Bununla birlikte, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis’in yakıt harcamaları, tüm makamların temsil ve ağırlama giderleri, izaz ikram kalemleri, yurt dışı gezileri ve liyakatsiz işe alımlardan vazgeçemeyen, siyasi atamaları durdurmayan, kişiye özel yurt dışı temsilcikler açan, itibardan tasarruf olmaz deyip şatafatı ön plana çıkaranların saadet düzeni devam etsin diye maaşlardan kesinti veya dolaylı vergi artırımını onaylamıyoruz.

Maliye Bakanlığı’na kaynak önerilerimiz:

İzinsiz, kaçak külliyenin şimdilik maliyeti 2 milyar 497 milyon TL. Gündüz gece demeden bu inşaatın devam etmesi depremzedelere barınma, beslenme ve giyim yardımı yapan bu toplumu dayanışma ruhu ve vicdanında kabul görmemektedir; Külliye inşaatını durdur, Türkiye bu parayı depremzedeler için kullansın.

Bakanlar Kurulu kararları ile ihalesiz yakıt alımından kaynaklı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun zararı 223 milyon TL (12 milyon dolar); Şeffaf ve hesap verebilir ihale sistemi kur, devleti zarara uğratma.

Vergi Dairesi’ne beyan edilmeyen gelirler milli gelirin yüzde 55’ini oluşturmaktadır. Kayıt dışı istihdam yüzde 20 ve ekonominin yüzde 75’i kayıt dışı. 2021 GSYH, cari fiyatlarla 30 milyar 143 milyon 730 bin 536 TL, kağıt üzerinde kişi başına düşen gelir 11 bin 129 dolar olarak gerçekleşti.

Bu rakamlara baktığımızda 16 milyar Türk Lirası milli gelirden kayıp var; Gelir ve vergi adaletini sağla, ekonomiyi kayıt alrına al, denetle, milli geliri artır. 

Yalnızca Lefkoşa’da bin kişinin 7’den fazla konutu var. En fazla konut sahibi kişinin ise 67 konutu var. Kuzeyde sayacı bağlanmış 195 bin konut olduğu ifade ediliyor; Taşınmaz mal ve emlak verisini adil düzenle, gelirini artır.

Şu ana kadar Tapu Dairesi’ne yatırılmış, tapusu çıktığı halde tapu devri gerçekleşmemiş 94 bin tane sözleşme var. Bekleyen tapu devri bedeli 20 milyar TL’dir; Sözleşmeleri çöz, gelirini artır.

Kıbrıs Türk toplumunun mevduatlarının yüzde 2’si Kalkınma Bankası’nda kredi olarak kullandırılmaktadır. Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin yüzde 48’inin geri ödenmemiştir; Geri ödemeyi talep et, gelirini artır

Maaşı, sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını düşükten yatırıp, milyonlarca lira devletin gelirlerinden çalan bazı üniversite ve şirketleri; denetle.

Yukarıda belirttiklerimiz dışında;

Müşavirlere yılda ödenen 60 milyon TL; Üçlü kararnameyi ile siyasi atamaları sınırla, gelirini artır

Yurt dışı temsilciliklere yılda ödenen 132 milyon TL; Temsicilikleri azalt, gelirini artır.

Kumarhanelerin masa ve makina sayısı üzerinden değil gerçek gelirleri üzerinden vergi ödemelerini sağla, bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi ve etkin denetim yap, gelirini artır.

‘Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaybını Önleme Anlaşmasını’ iptal et, TC menşeli hava yollarından kurum vergisi al, gelirini artır.

Kredi kartı kullanımını yaygınlaştır, profesörlere asgari ücretten yatırım yapanları denetle, ‘şans oyunları, müşterek bahis, bet, kripto para’ gibi yasaları hazırla, borç silme, borç ertelemeden vazgeç, havayolu şirketlerini vergilendir, üniversitelere, otellere imtiyaz sağlayan teşvikleri ortadan kaldır; gelirini artır.

AKSA’ya yıllık 28 milyon dolar ödeme; Tatar’ın yıllık benzin masrafı 900 bin TL, Meclis’in yıllık benzin masrafı 550 bin TL; Almanya’daki Turizm Fuarını 25 bin Euro, 300 bin TL, 5 bin Euro avans, stand kurulumu 105 bin 375 sterlin; Helsinki’deki fuara 64 bin 350 TL ödeme; TC’den gelen heyetlerin konaklaması, izaz ikramı 371 bin 990 TL ve T&T’ye yönelik 500 milyon TL’ye denk gelen bir vergi affı gündemde ve bir üniversitenin asli maaş üzerinde değil, asgari ücret üzerinden yaptığı sosyal güvenlik yatırımlarından bugüne kadar en az 400 milyon TL gelir kaybı…

6-10 Mart Berlin’de limuzin ve 3 van kiralama bedeli 11 bin 900 euro.

Yukarıda saydığımız birçok konuyu görüşmeye ve devletin gelirini artırması için kamuoyu oluşturmaya hazırız.
Gönüllülüğe dayalı, dayanışmaya ruhuna sahip, toplumsal önceliği olan, şeffaf ve hesap verebilir bir fonun yönetiminde hem fikiriz. Bunun dışındaki dayatmanıza üyelerimiz hazır, hukukçularımız hazır, dilekçelerimiz hazır, bizler de hazırız”

Maaş kesintisi yapılmaması için dilekçe örneği;

İmza koyan sendikalar;
KTAMS, HÜR-İŞ, KAMUSEN, KTÖS, KTOEÖS, TÜRKSEN, DEV-İŞ, GÜÇ-SEN, KOOP-SEN, VERGİ-SEN, TIP-İŞ, MALİYE-SEN, DAÜ BİR-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN











Başa dön tuşu