KıbrısManşet

Bulutbeyaz: Kooperatif ortaklarını örgütlü hareket etmeye çağırıyoruz

Lefkoşa İktisat Kooperatifi (Li-Koop) Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bulutbeyaz, hükümetin üçlü kararname ile atadığı Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık‘ın, kooperatiflerinde Olağanüstü Genel Kurul’un yapılmasını bilerek ertelediğini söyleyerek, üyelerine bu hakkı kullanmaları noktasında çağrı yaptı

Bulutbeyaz: Mukayyitlik ve Çelebi Ilık, Li-Koop’u keyfi ve siyasi kararlarla yönetmeye çalışıyor

Kooperatif adına yazılı açıklama yapan Bulutbeyaz, kooperatiflerin üyelerin olduğunu ve yönetme hakkının da üyelere ait olduğunu söyleyerek, kooperatifleri siyasi partilerin kayyumları değil demokratik yollarla seçilen üyelerin yönetmesi gerektiğini vurguladı.

Demokratik bir geleneğe sahip olan kooperatiflerinin iki aydan bu yana olağandışı koşullarda yönetildiğini söyleyen Bulutbeyaz, İngiliz döneminden kalma mevzuata dayanarak 9 Ocak 2023 tarihinde kooperatifin yönetimine el koyan Şirketler Mukayyitliği’nin, iki ayı aşkın süredir Li-Koop’u keyfi ve siyasi kararlarla yönetmeye çalıştığını belirtti.

Bulutbeyaz, “Kooperatifimizin yönetimine el koyarken en kısa sürede Olağanüstü Genel Kurul yapacağını açıklayan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, ne bu taahhüdünü ne de verdiği sözleri yerine getirmiştir. Defalarca üyeler adına yaptığımız randevu talebine karşın da olumlu yanıt vermemiştir” dedi.

“ılık, seçimlerinin yapılmasını hiçbir gerekçe göstermeden erteliyor”

Bu konuda bazı Li-Koop üyeleri tarafından bugüne kadar yapılan iyi niyetli girişimlere karşın, görev başındaki UBP hükümetinin üçlü kararname ile atadığı Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık’ın, Li-Koop’ta demokratik seçimlerin yapılmasına yönelik olumlu hiçbir adım atmadığına dikkat çeken Bulutbeyaz, “Ben yaparım olur” anlayışı ile hareket eden Ilık’ın, Li-Koop’ta seçimlerinin yapılmasını hiçbir gerekçe göstermeden ertelediğini savundu.

Buluybeyaz, “400’ü aşkın kooperatif ortağının imzasıyla Olağan Üstü Genel kurul talebi bir yıldan beridir bekletilmektedir. Mukayyitlik yönetiminin gerek bu konulardaki yanlış karar ve uygulamaları gerekse kooperatifte yapısal değişikliğe gidecek kararlar almaya çalışması, kooperatifimize zarar vermektedir. Bu yanlış karar ve uygulamaların üyeleri istifaya veya özel bankalara yönlendireceği ve kooperatifin küçülmesine sebep olacağı bir tehlikedir” ifadelerini kullandı.

“Kooperatif ortaklarını örgütlü hareket etmeye çağırıyoruz”

Yıllardır Li-Koop üyeliğini onurla taşıyan ortaklar olarak, kooperatiflerini karşı karşıya bulunduğu bu tehlikelerden korumak, Kooperatif Şirketler Yasası’nın verdiği hakları kullanarak Li-Koop’un Genel Kurulu’nu gerçekleştirmek, haksızlığa uğrayan üyelere sahip çıkmak ve çalışanların haklarını almalarını sağlamak için tüm üyeleri örgütlü hareket etmeye çağıran Bulutbeyaz, Mukayyitliğin görevinin de sadece denetlemek oldğunu hatırlattı.

Bulutbeyaz, “O nedenle Mukayyitlik asli görevine dönerek yönetimi üyelere devretmelidir. Kooperatif Şirketler Mukayyitliğine kamuoyu önünde bir kez daha çağrı yapıyoruz; Li-Koop Genel Kurulu için gereken çağrı bir an önce yapılmalı, kooperatifimizin yönetimi üyelerin demokratik oyları ile seçilen yöneticilere devredilmelidir” dedi.











Başa dön tuşu