KıbrısManşet

Söyleşilerin ikincisi “Ekonomi ile ne yapabiliriz?” başlığı altında yapılacak

CISSE’nin düzenlediği “Ne Yapabiliriz?” söyleşilerinin “Hukuk” temalı ilk söyleşisi dün Yüksek Mahkeme eski Yargıcı ve eski Ombudsperson Emine Dizdarlı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı, İnsan Hakları Aktivisti Avukat Öncel Polili ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Assist. Prof. Dr. Nurcan Gündüz’ün katılımı ve Hukukçu Tacan Reynar‘ın moderatörlüğünde yapıldı

“Hukuk ile ne yapabiliriz?” söyleşi etkinliğinin ilki dün akşam gerçekleştirildi

Özellikle Türkiye’de devam eden Isias Otel davasında son durumun ne olduğu, olası sonuçların ve izlenecek sürecin neler olabileceği yönünde etraflı tartışmaların yapıldığı söyleşide, idarenin denetlenmesi sorunları, siyasilerin anayasanın ihlal edilebilirliği üzerine yaptıkları açıklamaların hukuk devleti ilkesine verdiği zararlar, mahkemelerde yaşanan sıkıntılar, liyakat sorunu gibi birçok konu başlığı altında tartışmalar yapıldı.

Başsavcılık kaynaklı sorunların, ifade özgürlüğü aleyhine açılan davalar, inşası devam eden Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na izinsiz olduğu nedeniyle nasıl ve hangi yollardan hukuki olarak müdahale edilebileceği, yetki aşımı yapılarak kullanılan yasa gücünde kararnameler gibi daha birçok konuda yapılan tartışmalar sonunda katılımcılar “Hukuk İle Ne Yapabiliriz?” sorusunu cevapladı.

Katılımcılar özellikle idarede yer alan liyakat sorununun yargı içinde de yer aldığını, buna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini, sivil toplumla gerek akademinin gerekse de uygulama yapan avukatların daha fazla işbirliğinde bulunmasının zorunluluğunu, polis kaynaklı sorunların çözümü için Başsavcılığın yetkilerinin artırılması gerektiğini ancak orada da liyakat sorunun çözülmesin elzem olduğunu, hukukun birçok konuda çare üretebildiğini ancak her sorunu çözmek için çıkış yolu olmadığını, bazı konularda siyasetin yarattığı sorunların vatandaşın etkin tepkisiyle veya demokratik yollar kullanılarak çözülmesi gerekliliğini vurguladılar.

CISSE’nin “Ne Yapabiliriz?” söyleşileri Çarşamba günü saat 18.00’da KTAMS Barış Salonu’nda “Ekonomi ile Ne Yapabiliriz?” başlığı altında sürecek.

CTP Milletvekili Fikri Toros, CTP Milletvekili Devrim Barçın, KTAMS Başkanı Güven Bengihan ve Ekonomist Mertkan Hamit’in konuk olarak katılacağı etkinliğe de ilgi duyan herkesin katılabileceği bildirildi.











Başa dön tuşu