KıbrısKültür&SanatManşet

Öğüç: Sahnesiz, atölyesiz ve personelsiz boğulmamaya çalışıyoruz…

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları tiyatrocularından, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü mesajı;

“Bugün, 27 Mart Dünya Tiyatro günü.
Bu cümleyi 61 yıl önce ilk defa Uluslararası Tiyatrolar Birliği aracılığıyla Paris’te kurmuşlar.
Geleneğin, Muhsin Ertuğrul’un yazacağı ilk bildiri ile Türkiye’de tarihe geçmesi ise 16 yıl sürmüş.

O günden, bugüne de; 45 sene…

Bu sözünü ettiğimiz zaman dilimini, tiyatronun koca tarihiyle kıyaslayacak olursak; bir yıl içindeki 31 Aralık gününün son saatlerindeyiz, diyebilirim.

‘Tiyatro’nun koca tarihi’ derken; bırakın kayda geçen veya bulabildiğimiz ilk oyun metinlerini, yazının öncesinde başlayan ve uslanmaz bir merakla hikaye anlatma derdine düşen ilk insanlardan söz ediyorum.

Bu zaman diliminde yaşanabilecek ve yaşanmış sonsuz hikayeyi bir düşünün. Her bir hikaye; bir insan demek…

Her biri, birer küçücük varoluş, devasa boyutlardaki acıyı ve ıstırabı, kendi sınırlı zaman dilimlerinde yaşadılar ve yok oldular. İçlerinden bazıları, bir dala tutunabilmek adına, hiçbir şekilde öngörülemez bu hayata bir anlam yüklemeye çalıştı.

İnsanlık, bugüne kadar binlerce farklı metotla sayısız hikaye anlatmıştır. Resmi de çizilmiştir, taşı da yontulmuştur…

İki çubuğu birbirine vurup ritim tutturmuştur ve tüm bunların kaydını tutmuştur. Tutulan bu kayıtlar, bugün bizi devasa bir kültür/sanat mirasıyla karşı karşıya bırakıyor. Siz seyircilerimizin beğenisine sunmaya hazırladığımız bu oyun, bu okyanustaki tek bir damladır.

Bizler; kozmik ölçekteki bu karanlıkta, kendi önümüze fener yakmış, anlam aramaya devam ediyoruz.
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları olarak yıllardır bir belirsizlik içerisinde sahnesiz, atölyesiz ve personelsiz boğulmamaya çalışıyoruz.

Ama yaşanan tüm bu deprem felaketlerinin ve derinden hissettiğimiz yas sürecinin tam ortasında, öğrenciler çadırda eğitim görürken, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın 24 senedir sahnesinin olmadığını hatırlatmaya da çekiniyoruz.

Ulaş Öğüç











Başa dön tuşu