KıbrısManşet

Esendağlı: Bunun kasıtlı ve/veya bilinçli bir tutum olduğunu gözlemledim

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, İyi İdare Yasası ve Bilgi Edinme Hakkı Yasası hükümleri ile güvence altına alınan “yurttaşların bilgiye ve belgeye erişim hakkı“nın devlet kurumlarınca bilinçli şekilde akamete uğratıldığını söyledi, görevini yerine getirmeyen kamu görevlilerinin, Ceza Yasası tahtında sorumlu olduğunu belirtti

Esendağlı: Bunun kasıtlı ve/veya bilinçli bir tutum olduğunu gözlemledim

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Esendağlı, KKTC Anayasası‘nın, İyi İdare Yasası ve Bilgi Edinme Hakkı Yasası hükümleri ile güvence altına alınan” yurttaşların bilgiye ve belgeye erişim hakkı”nın, kendi kanaatimce KKTC devlet kurumlarınca bilinçli bir şekilde akamete uğratıldığını söyledi.

Esendağlı, “Gerek Barolar Birliği Başkanı gerekse Avukat sıfatımla söyleyebilirim ki; devlet veya kamu kurumlarına yapılan yazılı müracaatlara yasaya uygun şekilde cevap verme oranları çok diptedir. Bunun kasıtlı ve/veya bilinçli bir tutum olduğunu gözlemlediğimi de belirtmeliyim” dedi.

“Görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma suçu işlenmiş olur”

Esendağlı şöyle devam etti;

“Sorunun temelde devlet kurumlarının demokrasi, hukukun üstünlüğü ve şeffaflık ilkelerini özümseyememiş olduğuna şüphe yoktur.

Ancak buradan çok önemli bir konuyu dile getirmek de görevimdi;

Bilgi Edinme Hakkı Yasası tahtında, başvuru sahibinin bilgi veya belge edinmesini ihmalen veya kasten engelleyen kamu personeli, görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma suçu işlemiş olur ve Ceza Yasası’nın bu suçla ilgili kuralları uyarınca cezalandırılır.

“Aleyhinize yapılacak polis şikayeti, hakkınızda ciddi bir mağduriyet yaratabilecektir”

Yani Yasa, bilgi veya belge talebine cevap vermeyen veya yasaya aykırı olarak olumsuz cevap veren kamu görevlisini cezai anlamda şahsen sorumlu kılmaktadır.

Bu yazdıklarımın kamu görevlileri tarafından, ciddi bir uyarı olarak dikkate alınmasını rica ederim. Keyfi ve yasaya aykırı bir şekilde cevapsız bırakılan bilgi ve belge talepleri, sizi şahsi anlamda cezai bir yaptırımla karşı karşıya bırakabilir.

Dolayısı ile size amirleriniz veya üstleriniz tarafından bu yönde verilen talimatı yerine getirmemeniz, hem hakkınız hem de görevinizdir. Tabi ki, aynı uyarı her seviyeden atanmış yöneticiler için de geçerlidir. Aksi halde, aleyhinize yapılacak polis şikayeti, hakkınızda ciddi bir mağduriyet yaratabilecektir”











Başa dön tuşu