KıbrısManşet

Birinci: Kıb-tek için yürütülen kavga toplumsal bir kavganın küçük bir parçasıdır

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Genel Sekreteri Mehmet Birinci, Kıbrıs Türk toplumunun AKSA tekelinde pahalı elektriğe mahkum edilmek istendiğini vurgulayarak, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El-sen) AKSA ve onun siyasi temsilcilerine karşı başlattıkları mücadelesine destek verdi

Birinci: Kurulmuş olan bu rant düzenine çomak soktular

Yazılı açıklama yapan Birinci, kâr amacı gütmeden topluma elektrik üretme ile yükümlü kılınan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-tek) 2010 yılından bu yana AKSA’nın hedefi halinde olduğunu belirterek, 2010 yıllarında adaya TC’den kablo ile elektrik getirme safsatası ile Kıb-tek’in elektrik üretimine göz diken AKSA’nın ülkede Yenilenebilir Enerji Yasası ve Tüzüğü geçirildiği halde onun hayat bulmasına engeller koyduğunu kaydetti.

Birinci, “Zamanın, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı Cemil Çiçek aracılığı ile Kıb-tek’in özelleştirilmesi için çaba harcanmıştır. Gelmiş geçmiş bütün hükümetler uzun yıllardır Kıb-tek için yatırım yapmamak için oyalama taktiği uyguladılar. Sözde liberal ekonomi sahtekarlığı ile Kıb-tek ihalelerini birkaç şirkete peşkeş çektiler, bir dizi kişiler el altından bu ihalelerle beslendiler. Kıb-tek ihalelerinden pay almayan bir grup burjuvalar ise rant kavgası ile kurulmuş olan bu rant düzenine çomak soktular” dedi.

“Halk AKSA’nın tekelinde pahalı elektriğine mahkum edilmek isteniyor”

Birinci açıklamasına şöyle devam etti;

“Gelinen noktada Kıb-tek maliyetinin kat kat üstünde yakıt almaya zorlanırken rantlar paylaşılmaya devam ediliyor. Maliyetinin altında elektrik satılarak büyük otellerin, casinoların, üniversitelerin, özel okulların ve işletmelerin elektrik harcamaları sübvanseye edilmektedir. Bunun faturası da kuzey Kıbrıs halkına kesilmektedir.

Kıb-tek’in üretimden koparılması tekel olan elektrik üretiminin AKSA’ya teslim edilmesi, elektrik fiyatlarının kısa zamanda yukarılara fırlaması demektir.

Alım garantili 15 yıllık ek anlaşma ile kuzey Kıbrıs halkı AKSA’nın tekelinde pahalı elektriğine mahkum edilmek istenmektedir.

Sorun nasıl çözülür?

Oysa sorun çok kolay ve basit bir şekilde çözülebilir;

1) AKSA ile yapılan sözleşme derhal iptal edilmeli ve Kalecik santralı devletleştirilmeli, yakıt alımı özel şirketlere ihaleye çıkmadan Kıb-tek tarafından doğrudan temin edilmelidir. Böylece tüm aracılara verilen rantlar ortadan kalkacak ve elektrik daha da ucuz olacaktır.

2) Kıb-tek ve Kıbrıs’taki üniversitelerin ortak yapacakları hızlı çalışmalar ile kuzey Kıbrıs’a ucuz elektriğe ulaştıracak çözümler üretilmelidir.

3) Yenilenebilir enerji, enerji depolama ve modern iletim altyapısı ile elektrik kesintileri asgariye indirilmeli, temiz enerji temini sağlanmalıdır.

4) Bunca yıldır Kıb-tek’i iflasa iten tüm yönetim kurum üyeleri, gelmiş geçmiş bakanlar ve bürokratlar ve yöneticiler hakkında kamu malını bilinçli olarak zarara uğrattıkları için yargıya sevk edilmelidirler.

“Sendikalar El-sen’in onurlu direnişine omuz vermelidir”

Kıb-tek için yürütülen kavga toplumsal bir kavganın küçük bir parçasıdır. Bu kavgayı büyütmek, diğer sendikaların acilen El-sen’in bu onurlu direnişine omuz vermesi bir görevdir.

Toplumsal mücadeleler bireysel ya da zümresel değil, tüm toplum güçleri birleşerek mücadele ederse kazanılabilir.

Bu görevi savsaklayanlar toplumuna ve mücadelesine en büyük kötülüğü yapanlar olarak tarihe geçecektir!

Halkımızı El-sen’in eylemlerine destek vermeye, dayanışma göstermeye ve AKSA ile onun siyasal temsilcilerine karşı mücadeleyi omuzlamaya çağırıyoruz”











Başa dön tuşu