KıbrısManşetSağlık

Bengihan: Kendi personeline söz geçiremeyen bir Bakan ve Müsteşar sağlık sorunlarına nasıl çözüm getirecek?

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, sağlık sistemindeki sıkıntılara, eksikliklere değindi ve Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ve Maliye Bakanı Alişan Şan ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’na “O koltuklarda ne işiniz var?” diye sordu

Bengihan: Personel eksikliği var diyoruz, hali hazırdaki personeli de başka yere gönderiyorlar

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi‘nin MR biriminde dün gece 23.00’a kadar greve giden KTAMS adına hastane önünde sağlık çalışanlarıyla birlikte basın açıklaması yapan Bengihan, yine hükümetin basiretsizliği ve sorumsuzluğu nedeniyle eylem yapmalarının farz olduğunu söyleyerek, sebebin de personel eksikliği olduğunu belirtti.

Bengihan, “Bunu defalarca hem Sayın Sağlık Bakanı’na ve Bakanlık Müsteşarına hem yazılı hem sözlü bildirmemize rağmen bu soruna bir çözüm üretmediler. Üstüne üstlük; MR’da çalışan bir personelin de yardımcı olması için Mağusa Hastanesi’ne görevlendirmesini yaptılar. Yani biz personel eksikliği var diyoruz, aylık bine yakın MR çekiliyor diyoruz, onlar oradaki personeli de başka yere gönderiyor, tam evlere şenlik bir durum yaşanıyor” dedi.

“Yandaşlarını Mağusa’ya ve bazı sağlık ocaklarına gönderdiler”

İlgili birimde bulunan 5 personelin ayda bine yakın MR çektiğini ve yetişemediğini, artan nüfusla birlikte, hizmetlerin de arttığını kaydeden Bengihan, ayrıca depremzede olarak ülkeye gelenlerin de olduğunu, örneğin; diyaliz servisinde 20 depremzedenn diyalize bağlandığını belirtti.

Bengihan, “Hastanenin iş yükünün artmasını aylardır sadece KTAMS değil, Tıp-iş gibi diğer sağlıkta örgütlü birçok sendika dile getiriyor. Ancak sayın Bakan ve Müsteşar, bu birimlere personel istihdam edeceğine yandaşlarını, yasada zorunlu olan nakil kurulundan dahi geçirmeden görevlendirmeyle Mağusa’ya ve bazı sağlık ocaklarına gönderiyor” dedi.

“Kendi personeline bile söz geçiremeyen bir Bakan bir Müsteşar nasıl sağlık sorunlarına çözüm getirecek?”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ülkenin amiral gemisi olarak en çok sağlık hizmeti verilen yer olduğuna dikkat çeken Bengihan, burasıyla ilgili çok daha dikkatli davranması ve çalışanların sorunlarına çözüm üretmesi gerekenlerin, sorunlara daha fazla sorun yüklediğini vurguladı.

Bengihani, “Gittik dedik ki; ‘Görevlendirme yaparak gönderdiklerinizi geri çağırın’. Yazı yazdılar ve o kişiler ‘geri gelmem’ dediler. Düşünün; kendi sorumluluğundaki personeli bile yasaya aykırı görevlendirmeye rağmen geri getiremiyor. Gelmem diyene de bir şey yapamıyor. Kendi personeline bile söz geçiremeyen bir Bakan bir Müsteşar nasıl sağlık sorunlarına çözüm getirecek?” diye sordu.

“Zannetmesinler ki; biz grev yaptığımızda keyif alıyoruz”

Tüm servieslerde sıkıntı yaşandığını ancak bu sıkıntıların MR biriminde randevuların ötelenmesine, insanlara iki-üç ay sonrasına randevu verilmesine neden olduğunu, bunun müsebbininin de Sağlık Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı olduğunu yineleyen Bengihan, “Doktor yok, hemşire yok, yatak yok, ilaç yok, e o zaman size de gerek yok, ne oturuyorsunuz orada?” diye sordu.

Bengihan, “Bu sorunları çözecek beceriniz yok. O yüzden halkımız için gaile çekiyoruz ve çözüm için eylem yapıyoruz. Zannetmesinler ki; biz grev yaptığımızda keyif alıyoruz. Bütün sağlıkçı arkadaşlarımız da biz de rahatsızız” ifadelerini kullandı.

“Meclis elzemdir de hastane değil midir?”

Bengihan şöyle devam etti;

“Gördükleri gibi burası bir şekilde dönüyor ama bunun nasıl döndüğünü gelip; emek veren doktorundan hemşiresinden, tüm emekçilerine kadar soracaklar.

Depremle ilgili yapılan kontrollerde 11 servisin yüksek riskli olduğu ortaya çıktı, ne yapıldı bununla ilgili?

Bir taraftan canla başla sağlık hizmeti için insanlar gayret edecekler ama bir taraftan da deprem olursa ne olacak diye düşünecekler.

Meclis elzem yerdir diye Meclis’te yaptığımız grevi kaldırdılar. Meclis elzemdir de hastane değil midir? 11 yıldır bir hastane yasası geçmez mi?

Bunu halk bilsin;

Maliye Bakanı Alişan Şan, 13 hemşire istihdamına bile onay vermedi. O yüzden bu hastanede yaşanacak olan sıkıntıların sorulumsu başta Maliye Bakanı Alişan Şan ve Sağlık Bakanı İzlem Gürçap ve hükümettekilerdir”











Başa dön tuşu